Екоинспекцията в Смолян откри ново находище на застрашения от изчезване Родопски крем

Изображение 1 от 2

    Видът е с природозащитен статут „критично застрашен“ и е включен в Червената книга на България

    От началото на юни РИОСВ - Смолян извърши 3 проверки на находищата на Родопски крем в Родопите. Освен ежегодния мониторинг на защитеното растение експерти от инспекцията извършиха извънредна проверка, по време на която беше открито и описано ново находище на вида в района на село Кремене, община Смолян. То е с площ 150 кв.м, в които са преброени около 40 растения в различна фаза на цъфтеж.

     Екоинспекцията благодари на Iliya Godev, председател на читалището в Смилян и експерт по туристически, културни и други поректи, който е уведомил РИОСВ Смолян за находището. Интересен е и факта, че то е открито по време на ботанически тур в рамките на фестивала на дивите цветя в Родопите, който Годев  организира за поредна година!

    По време на плановите проверки на находищата на Родопски крем в защитената местност Ливадите, село Сивино и село Стойките е установено, че популациите на растението са стабилни. Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите – Куцинското блато край с. Проглед, резерват „Сосковчето“ край Смолян, местността Циганско градище, и „Кичик кая“ край град Рудозем. За да се ограничи човешкото въздействие, което се оказва основен фактор за намаляването и естественото разпространение на вида, голяма част от находищата на растението са обявени за защитени територии съгласно Закона за защитените територии, а останалата част попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

    СмолянБГвести

    .

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини