Отборът на гимназията в Чепеларе покори пистата в Лондон с еко автомобил на бъдещето

Изображение 1 от 4

    Изключителен успех постигна отборът на Професионална гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Никола Вапцаров“ в Чепеларе, който участва за поредна година в завършилия на 5 юли shell eco marathon 2019 London-състезание за енергийна ефективност от световен ранг. Момчетата и пилотът-единствената девойка в отбора, се класираха на престижното 7-мо място с резултат от 598 км/квч. Пред тях са силните отбори на Испания, Италия, Франция, Германия.

    Само за една година отборът на чепеларската гимназия подобри резултата си с 300 км и от 18-то място през 2018-та година тази година е сред първенците.

    На пистата в Лондон отборът от ученици и инженери се състезава в категория „Прототипи“ с нов автомобил, конструиран и създаден от тях с ежедневна работа, която започна веднага след участието им на маратона през 2018-та година.

    Целта на новата конструкция да се измине най-дългото разстояние с минимално количество енергия, а иновативният автомобил се задвижва от електрическа батерия. За седемгодишното си участие в Shell Eco-marathon Европа учениците от отбора на Чепеларе са разработили пет изцяло нови автомобила. Екоколата за 2019-та година е с 20% по-лека, спрямо последния модел, а благодарение на конструкцията от карбонов моноблок, тежи малко над 30 кг. Изцяло новата телеметрична система отчита разхода в реално време и разполага със седем сензора, включително радио и GPS модул. Автомобилът е оборудван и с нов мотор, предно и задно задвижване.

    Аплодисменти и респект за отбора в състав:

    инж. Тодор Лазаров - капитан на отбора
    инж. Георги Ралчев - главен инжинер
    Ивана Ралчева - пилот
    Васил, Владо, Валентин, Никола - механици 
    Камен Травлев - логистика и преводач

    „Продължавайте да работите все така сплотено и целеустремено! Пожелавам ви още по-големи успехи!“, каза Славка Чакърова, кмет на Община Чепеларе, която подкрепи и финансово отбора. Отборът на гимназията в Чепеларе благодарят на всички, които са ги подкрепили в усърдния и тежък труд, за да стигнат до големия успех и обещават нова победа на състезанието Турция 2019, където ще се борят за призово място.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини