Центърът за инвазивна кардиология в Смолянската болница ще лекува и мозъчни заболявания

  Днес ръководството на болницата в Смолян, много лекари от здравното заведение, както и целият екип на Отделението по кардиология, отбелязаха 1 година от създаването на Центъра по инвазивна кардиология. На пресконференция с журналисти бяха отчетени резултатите от дейността на специализираната лаборатория, която е спасила само за година живота на 1415 души, смъртността е паднала под 0.5%, а пациентите вместо да пътуват спешно за животоспасяваща интервенция до Пловдив, се лекуват на място. Дори вече от големите градове идват в Родопите, за да „спасяват сърцата си“, напоследък дори и чужденци.

  „Това беше една мечта на колегите и пациентите в областта. Имаше остра нужда от такава структура към отделението, защото имаше много пациенти. С решение на МС и целева субсидия от Министерство на здравеопазването от 1 183 460 лв. бе закупена апаратура, направен ремонт и миналата година на 3 юли сложихме първия стенд. От тогава 1 година- 24 часа има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време, а преди пациентите пътуваха до Пловдив, много дълго време, при което се губи т.нар. „златен час“, който сапясва живот. През Центъра са минали 1415 пациента, от тях 144 са били с остър инфаркт на миокарда, едно от най-спешните състояния в кардиологията и се нуждае от незабавна интервенция. Тези пациенти преди пътуваха до Пловдив, както и тези с нестабилна стенокардия. Центърът е добър пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта.

  Най-младият пациент, беше и първият, /б.а. спасен още преди Центърът да заработи официално/, беше жена на 29 години, а най-възрастният е бил на 98 години.“, каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев и обобщи, че кардиолозите в Центъра са висококвалифицирани специалисти - д-р Илиев и д-р Алиман, в Отделението по Кардиология работят 8 кардиолози със специалност, двама специализанти, обучени инвазивни сестри.

  „Процесът беше сложен и дълъг, но завърши успешно. Ангиографът, който е закупен е висок клас и има възможност да работи периферни съдове и мозъчна патология. Сега е модерно лечението на исхемичния инсулт точно по инвазивен метод, така че може би там ще се търсят нови тенденции за развитие.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че сега тенденцията е да се изграждат именно такива Центрове - за лечение на мозъчно-съдова болест с инвазивна методика.

  Шефът на Отделението по кардиология д-р Нина Шехова благодари на всички държавни структури, местната власт, на д-р Дариткова и д-р Даракчиевза, за това, че са приели идеята и след десетки години транспортиране на пациенти в риск до Пловдив, вече ги спасяват на място. „Тези, които оставаха тук, можехме да лекуваме само по консервативен път. Губеше се "златния час" за спасяването на пациенти, други се инвалидизираха, сега със създаването на Инвазивна кардиология, това не се случва. Резултатите са много по-добри- цифрите говорят сами по себе си: през 2017г. смъртността в отделението беше 1.47 %, за 2018г е 0.6% , а за първото шестмесечие на тази година е 0.4%.“, посочи още д-р Шехова.

  „Аз също безкрайно щастлив и от цялото си сърце искам да благодаря, защото аз всъщност съм от този град и отдавна си давах сметка колко необходима беше тази структура за хората, които живеят тук.", каза на свой ред д-р Николай Илиев, лекарят- оставил елитна столична болница, за да се върне в родния Смолян. Той също благодари на всички подкрепяли инциативата: "Успяхме да помогнем на страшно много хора, за щастие и на млади хора, които са в активна работна възраст, хора- които след месец се връщат отново на работа и са пълноценни, и активни.“, каза д-р Илиев.

  Той коментира още, че е важно да се знаят възможностите на Центъра за спасяването на човешки живот в критична ситуация, „защото все още има места в областта, където хората не са напълно наясно с възможностите, които ние предлагаме. Това го казвам и като апел към големите работодатели в града и областта. Готови сме да направим безплатни кардиологични профилактични прегледи, с което да допринесем за ефективността и сигурността за хората. Смолян е добър туристически център и изключително важно за туристите, идвайки тук да почиват, да знаят, че могат да получават добра и успешна медицинска помощ, което е изключително важно за цялостното развитие.“, допълни д-р Илиев.

  Другият кардиолог-специалист, дошъл в инвазивната лаборатория от Пловдив- д-р Алиман, също благодари за гостоприемството на Смолян и условията, които са били създадени за работа в една напълно нова и високоспециализирана структура, какъвто е Центърът по инвазивна кардиология. „Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че в един такъв район, потребността е по-малка, а то дори може да се окаже, че надвишава цифрите, които цитирахме. Надявам се, че с д-р Илиев ще разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме, вече започваме да мислим не за количество, а за качество, с което се гордеем. Изпитание е в таков амясто, където логистически е затруднено да се работи, положихме усилия да се справим с всякакви ситуации. В статистиката не може да се мами, остава Центърът да се обогати с апаратура, което ще го направи международно конкурентнен.“, каза още лекарят, избрал Смолян пред авторитетна болница в Пловдив.

  „За нас е много важно да развием и лечение на периферни съдови заболявания, конкретно на мозъчно- съдовите, имаме обещанието от д-р Дариткова да въведем необходимите структури и се надявам в най-скоро време да попълним изцяло лечението на сърдечно-съдовите заболявания, комплексно, което всъщност напълно ще прекрати необходимостта да се пътува където и да е в страната. Д-р Алиман е работил в Пловдив, аз съм работил в София, вече нашите пациенти идват от столицата и Пловдив да се лекуват тук при нас. Пациентите казват, че не са срещали такова отношение, каквото от всички кардиолози в Отделението.“, допълни д-р Илиев и не скри, че в смолянската болница да лекуват сърцата си вече идват и пациенти от Гърция.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020
  Последни новини