17 °C

Центърът за инвазивна кардиология в Смолянската болница ще лекува и мозъчни заболявания

  Днес ръководството на болницата в Смолян, много лекари от здравното заведение, както и целият екип на Отделението по кардиология, отбелязаха 1 година от създаването на Центъра по инвазивна кардиология. На пресконференция с журналисти бяха отчетени резултатите от дейността на специализираната лаборатория, която е спасила само за година живота на 1415 души, смъртността е паднала под 0.5%, а пациентите вместо да пътуват спешно за животоспасяваща интервенция до Пловдив, се лекуват на място. Дори вече от големите градове идват в Родопите, за да „спасяват сърцата си“, напоследък дори и чужденци.

  „Това беше една мечта на колегите и пациентите в областта. Имаше остра нужда от такава структура към отделението, защото имаше много пациенти. С решение на МС и целева субсидия от Министерство на здравеопазването от 1 183 460 лв. бе закупена апаратура, направен ремонт и миналата година на 3 юли сложихме първия стенд. От тогава 1 година- 24 часа има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време, а преди пациентите пътуваха до Пловдив, много дълго време, при което се губи т.нар. „златен час“, който сапясва живот. През Центъра са минали 1415 пациента, от тях 144 са били с остър инфаркт на миокарда, едно от най-спешните състояния в кардиологията и се нуждае от незабавна интервенция. Тези пациенти преди пътуваха до Пловдив, както и тези с нестабилна стенокардия. Центърът е добър пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта.

  Най-младият пациент, беше и първият, /б.а. спасен още преди Центърът да заработи официално/, беше жена на 29 години, а най-възрастният е бил на 98 години.“, каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев и обобщи, че кардиолозите в Центъра са висококвалифицирани специалисти - д-р Илиев и д-р Алиман, в Отделението по Кардиология работят 8 кардиолози със специалност, двама специализанти, обучени инвазивни сестри.

  „Процесът беше сложен и дълъг, но завърши успешно. Ангиографът, който е закупен е висок клас и има възможност да работи периферни съдове и мозъчна патология. Сега е модерно лечението на исхемичния инсулт точно по инвазивен метод, така че може би там ще се търсят нови тенденции за развитие.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че сега тенденцията е да се изграждат именно такива Центрове - за лечение на мозъчно-съдова болест с инвазивна методика.

  Шефът на Отделението по кардиология д-р Нина Шехова благодари на всички държавни структури, местната власт, на д-р Дариткова и д-р Даракчиевза, за това, че са приели идеята и след десетки години транспортиране на пациенти в риск до Пловдив, вече ги спасяват на място. „Тези, които оставаха тук, можехме да лекуваме само по консервативен път. Губеше се "златния час" за спасяването на пациенти, други се инвалидизираха, сега със създаването на Инвазивна кардиология, това не се случва. Резултатите са много по-добри- цифрите говорят сами по себе си: през 2017г. смъртността в отделението беше 1.47 %, за 2018г е 0.6% , а за първото шестмесечие на тази година е 0.4%.“, посочи още д-р Шехова.

  „Аз също безкрайно щастлив и от цялото си сърце искам да благодаря, защото аз всъщност съм от този град и отдавна си давах сметка колко необходима беше тази структура за хората, които живеят тук.", каза на свой ред д-р Николай Илиев, лекарят- оставил елитна столична болница, за да се върне в родния Смолян. Той също благодари на всички подкрепяли инциативата: "Успяхме да помогнем на страшно много хора, за щастие и на млади хора, които са в активна работна възраст, хора- които след месец се връщат отново на работа и са пълноценни, и активни.“, каза д-р Илиев.

  Той коментира още, че е важно да се знаят възможностите на Центъра за спасяването на човешки живот в критична ситуация, „защото все още има места в областта, където хората не са напълно наясно с възможностите, които ние предлагаме. Това го казвам и като апел към големите работодатели в града и областта. Готови сме да направим безплатни кардиологични профилактични прегледи, с което да допринесем за ефективността и сигурността за хората. Смолян е добър туристически център и изключително важно за туристите, идвайки тук да почиват, да знаят, че могат да получават добра и успешна медицинска помощ, което е изключително важно за цялостното развитие.“, допълни д-р Илиев.

  Другият кардиолог-специалист, дошъл в инвазивната лаборатория от Пловдив- д-р Алиман, също благодари за гостоприемството на Смолян и условията, които са били създадени за работа в една напълно нова и високоспециализирана структура, какъвто е Центърът по инвазивна кардиология. „Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че в един такъв район, потребността е по-малка, а то дори може да се окаже, че надвишава цифрите, които цитирахме. Надявам се, че с д-р Илиев ще разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме, вече започваме да мислим не за количество, а за качество, с което се гордеем. Изпитание е в таков амясто, където логистически е затруднено да се работи, положихме усилия да се справим с всякакви ситуации. В статистиката не може да се мами, остава Центърът да се обогати с апаратура, което ще го направи международно конкурентнен.“, каза още лекарят, избрал Смолян пред авторитетна болница в Пловдив.

  „За нас е много важно да развием и лечение на периферни съдови заболявания, конкретно на мозъчно- съдовите, имаме обещанието от д-р Дариткова да въведем необходимите структури и се надявам в най-скоро време да попълним изцяло лечението на сърдечно-съдовите заболявания, комплексно, което всъщност напълно ще прекрати необходимостта да се пътува където и да е в страната. Д-р Алиман е работил в Пловдив, аз съм работил в София, вече нашите пациенти идват от столицата и Пловдив да се лекуват тук при нас. Пациентите казват, че не са срещали такова отношение, каквото от всички кардиолози в Отделението.“, допълни д-р Илиев и не скри, че в смолянската болница да лекуват сърцата си вече идват и пациенти от Гърция.

  Щиляна Чакърова
  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Още новини

  Хороскоп за 25.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
  25.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
  25.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  25.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  25.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  25.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
  25.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
  25.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
  25.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
  25.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
  25.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
  25.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
  25.08.2019
  Последни новини