Центърът за инвазивна кардиология в Смолянската болница ще лекува и мозъчни заболявания

    Днес ръководството на болницата в Смолян, много лекари от здравното заведение, както и целият екип на Отделението по кардиология, отбелязаха 1 година от създаването на Центъра по инвазивна кардиология. На пресконференция с журналисти бяха отчетени резултатите от дейността на специализираната лаборатория, която е спасила само за година живота на 1415 души, смъртността е паднала под 0.5%, а пациентите вместо да пътуват спешно за животоспасяваща интервенция до Пловдив, се лекуват на място. Дори вече от големите градове идват в Родопите, за да „спасяват сърцата си“, напоследък дори и чужденци.

    „Това беше една мечта на колегите и пациентите в областта. Имаше остра нужда от такава структура към отделението, защото имаше много пациенти. С решение на МС и целева субсидия от Министерство на здравеопазването от 1 183 460 лв. бе закупена апаратура, направен ремонт и миналата година на 3 юли сложихме първия стенд. От тогава 1 година- 24 часа има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време, а преди пациентите пътуваха до Пловдив, много дълго време, при което се губи т.нар. „златен час“, който сапясва живот. През Центъра са минали 1415 пациента, от тях 144 са били с остър инфаркт на миокарда, едно от най-спешните състояния в кардиологията и се нуждае от незабавна интервенция. Тези пациенти преди пътуваха до Пловдив, както и тези с нестабилна стенокардия. Центърът е добър пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта.

    Най-младият пациент, беше и първият, /б.а. спасен още преди Центърът да заработи официално/, беше жена на 29 години, а най-възрастният е бил на 98 години.“, каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев и обобщи, че кардиолозите в Центъра са висококвалифицирани специалисти - д-р Илиев и д-р Алиман, в Отделението по Кардиология работят 8 кардиолози със специалност, двама специализанти, обучени инвазивни сестри.

    „Процесът беше сложен и дълъг, но завърши успешно. Ангиографът, който е закупен е висок клас и има възможност да работи периферни съдове и мозъчна патология. Сега е модерно лечението на исхемичния инсулт точно по инвазивен метод, така че може би там ще се търсят нови тенденции за развитие.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че сега тенденцията е да се изграждат именно такива Центрове - за лечение на мозъчно-съдова болест с инвазивна методика.

    Шефът на Отделението по кардиология д-р Нина Шехова благодари на всички държавни структури, местната власт, на д-р Дариткова и д-р Даракчиевза, за това, че са приели идеята и след десетки години транспортиране на пациенти в риск до Пловдив, вече ги спасяват на място. „Тези, които оставаха тук, можехме да лекуваме само по консервативен път. Губеше се "златния час" за спасяването на пациенти, други се инвалидизираха, сега със създаването на Инвазивна кардиология, това не се случва. Резултатите са много по-добри- цифрите говорят сами по себе си: през 2017г. смъртността в отделението беше 1.47 %, за 2018г е 0.6% , а за първото шестмесечие на тази година е 0.4%.“, посочи още д-р Шехова.

    „Аз също безкрайно щастлив и от цялото си сърце искам да благодаря, защото аз всъщност съм от този град и отдавна си давах сметка колко необходима беше тази структура за хората, които живеят тук.", каза на свой ред д-р Николай Илиев, лекарят- оставил елитна столична болница, за да се върне в родния Смолян. Той също благодари на всички подкрепяли инциативата: "Успяхме да помогнем на страшно много хора, за щастие и на млади хора, които са в активна работна възраст, хора- които след месец се връщат отново на работа и са пълноценни, и активни.“, каза д-р Илиев.

    Той коментира още, че е важно да се знаят възможностите на Центъра за спасяването на човешки живот в критична ситуация, „защото все още има места в областта, където хората не са напълно наясно с възможностите, които ние предлагаме. Това го казвам и като апел към големите работодатели в града и областта. Готови сме да направим безплатни кардиологични профилактични прегледи, с което да допринесем за ефективността и сигурността за хората. Смолян е добър туристически център и изключително важно за туристите, идвайки тук да почиват, да знаят, че могат да получават добра и успешна медицинска помощ, което е изключително важно за цялостното развитие.“, допълни д-р Илиев.

    Другият кардиолог-специалист, дошъл в инвазивната лаборатория от Пловдив- д-р Алиман, също благодари за гостоприемството на Смолян и условията, които са били създадени за работа в една напълно нова и високоспециализирана структура, какъвто е Центърът по инвазивна кардиология. „Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че в един такъв район, потребността е по-малка, а то дори може да се окаже, че надвишава цифрите, които цитирахме. Надявам се, че с д-р Илиев ще разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме, вече започваме да мислим не за количество, а за качество, с което се гордеем. Изпитание е в таков амясто, където логистически е затруднено да се работи, положихме усилия да се справим с всякакви ситуации. В статистиката не може да се мами, остава Центърът да се обогати с апаратура, което ще го направи международно конкурентнен.“, каза още лекарят, избрал Смолян пред авторитетна болница в Пловдив.

    „За нас е много важно да развием и лечение на периферни съдови заболявания, конкретно на мозъчно- съдовите, имаме обещанието от д-р Дариткова да въведем необходимите структури и се надявам в най-скоро време да попълним изцяло лечението на сърдечно-съдовите заболявания, комплексно, което всъщност напълно ще прекрати необходимостта да се пътува където и да е в страната. Д-р Алиман е работил в Пловдив, аз съм работил в София, вече нашите пациенти идват от столицата и Пловдив да се лекуват тук при нас. Пациентите казват, че не са срещали такова отношение, каквото от всички кардиолози в Отделението.“, допълни д-р Илиев и не скри, че в смолянската болница да лекуват сърцата си вече идват и пациенти от Гърция.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини