Центърът за инвазивна кардиология в Смолянската болница ще лекува и мозъчни заболявания

  Днес ръководството на болницата в Смолян, много лекари от здравното заведение, както и целият екип на Отделението по кардиология, отбелязаха 1 година от създаването на Центъра по инвазивна кардиология. На пресконференция с журналисти бяха отчетени резултатите от дейността на специализираната лаборатория, която е спасила само за година живота на 1415 души, смъртността е паднала под 0.5%, а пациентите вместо да пътуват спешно за животоспасяваща интервенция до Пловдив, се лекуват на място. Дори вече от големите градове идват в Родопите, за да „спасяват сърцата си“, напоследък дори и чужденци.

  „Това беше една мечта на колегите и пациентите в областта. Имаше остра нужда от такава структура към отделението, защото имаше много пациенти. С решение на МС и целева субсидия от Министерство на здравеопазването от 1 183 460 лв. бе закупена апаратура, направен ремонт и миналата година на 3 юли сложихме първия стенд. От тогава 1 година- 24 часа има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време, а преди пациентите пътуваха до Пловдив, много дълго време, при което се губи т.нар. „златен час“, който сапясва живот. През Центъра са минали 1415 пациента, от тях 144 са били с остър инфаркт на миокарда, едно от най-спешните състояния в кардиологията и се нуждае от незабавна интервенция. Тези пациенти преди пътуваха до Пловдив, както и тези с нестабилна стенокардия. Центърът е добър пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта.

  Най-младият пациент, беше и първият, /б.а. спасен още преди Центърът да заработи официално/, беше жена на 29 години, а най-възрастният е бил на 98 години.“, каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев и обобщи, че кардиолозите в Центъра са висококвалифицирани специалисти - д-р Илиев и д-р Алиман, в Отделението по Кардиология работят 8 кардиолози със специалност, двама специализанти, обучени инвазивни сестри.

  „Процесът беше сложен и дълъг, но завърши успешно. Ангиографът, който е закупен е висок клас и има възможност да работи периферни съдове и мозъчна патология. Сега е модерно лечението на исхемичния инсулт точно по инвазивен метод, така че може би там ще се търсят нови тенденции за развитие.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че сега тенденцията е да се изграждат именно такива Центрове - за лечение на мозъчно-съдова болест с инвазивна методика.

  Шефът на Отделението по кардиология д-р Нина Шехова благодари на всички държавни структури, местната власт, на д-р Дариткова и д-р Даракчиевза, за това, че са приели идеята и след десетки години транспортиране на пациенти в риск до Пловдив, вече ги спасяват на място. „Тези, които оставаха тук, можехме да лекуваме само по консервативен път. Губеше се "златния час" за спасяването на пациенти, други се инвалидизираха, сега със създаването на Инвазивна кардиология, това не се случва. Резултатите са много по-добри- цифрите говорят сами по себе си: през 2017г. смъртността в отделението беше 1.47 %, за 2018г е 0.6% , а за първото шестмесечие на тази година е 0.4%.“, посочи още д-р Шехова.

  „Аз също безкрайно щастлив и от цялото си сърце искам да благодаря, защото аз всъщност съм от този град и отдавна си давах сметка колко необходима беше тази структура за хората, които живеят тук.", каза на свой ред д-р Николай Илиев, лекарят- оставил елитна столична болница, за да се върне в родния Смолян. Той също благодари на всички подкрепяли инциативата: "Успяхме да помогнем на страшно много хора, за щастие и на млади хора, които са в активна работна възраст, хора- които след месец се връщат отново на работа и са пълноценни, и активни.“, каза д-р Илиев.

  Той коментира още, че е важно да се знаят възможностите на Центъра за спасяването на човешки живот в критична ситуация, „защото все още има места в областта, където хората не са напълно наясно с възможностите, които ние предлагаме. Това го казвам и като апел към големите работодатели в града и областта. Готови сме да направим безплатни кардиологични профилактични прегледи, с което да допринесем за ефективността и сигурността за хората. Смолян е добър туристически център и изключително важно за туристите, идвайки тук да почиват, да знаят, че могат да получават добра и успешна медицинска помощ, което е изключително важно за цялостното развитие.“, допълни д-р Илиев.

  Другият кардиолог-специалист, дошъл в инвазивната лаборатория от Пловдив- д-р Алиман, също благодари за гостоприемството на Смолян и условията, които са били създадени за работа в една напълно нова и високоспециализирана структура, какъвто е Центърът по инвазивна кардиология. „Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че в един такъв район, потребността е по-малка, а то дори може да се окаже, че надвишава цифрите, които цитирахме. Надявам се, че с д-р Илиев ще разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме, вече започваме да мислим не за количество, а за качество, с което се гордеем. Изпитание е в таков амясто, където логистически е затруднено да се работи, положихме усилия да се справим с всякакви ситуации. В статистиката не може да се мами, остава Центърът да се обогати с апаратура, което ще го направи международно конкурентнен.“, каза още лекарят, избрал Смолян пред авторитетна болница в Пловдив.

  „За нас е много важно да развием и лечение на периферни съдови заболявания, конкретно на мозъчно- съдовите, имаме обещанието от д-р Дариткова да въведем необходимите структури и се надявам в най-скоро време да попълним изцяло лечението на сърдечно-съдовите заболявания, комплексно, което всъщност напълно ще прекрати необходимостта да се пътува където и да е в страната. Д-р Алиман е работил в Пловдив, аз съм работил в София, вече нашите пациенти идват от столицата и Пловдив да се лекуват тук при нас. Пациентите казват, че не са срещали такова отношение, каквото от всички кардиолози в Отделението.“, допълни д-р Илиев и не скри, че в смолянската болница да лекуват сърцата си вече идват и пациенти от Гърция.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  18 ное 2019
  Последни новини