Центърът за инвазивна кардиология в Смолянската болница ще лекува и мозъчни заболявания

  Днес ръководството на болницата в Смолян, много лекари от здравното заведение, както и целият екип на Отделението по кардиология, отбелязаха 1 година от създаването на Центъра по инвазивна кардиология. На пресконференция с журналисти бяха отчетени резултатите от дейността на специализираната лаборатория, която е спасила само за година живота на 1415 души, смъртността е паднала под 0.5%, а пациентите вместо да пътуват спешно за животоспасяваща интервенция до Пловдив, се лекуват на място. Дори вече от големите градове идват в Родопите, за да „спасяват сърцата си“, напоследък дори и чужденци.

  „Това беше една мечта на колегите и пациентите в областта. Имаше остра нужда от такава структура към отделението, защото имаше много пациенти. С решение на МС и целева субсидия от Министерство на здравеопазването от 1 183 460 лв. бе закупена апаратура, направен ремонт и миналата година на 3 юли сложихме първия стенд. От тогава 1 година- 24 часа има на разположение инвазивен кардиолог и може да се извършват инвазивни процедури по всяко време, а преди пациентите пътуваха до Пловдив, много дълго време, при което се губи т.нар. „златен час“, който сапясва живот. През Центъра са минали 1415 пациента, от тях 144 са били с остър инфаркт на миокарда, едно от най-спешните състояния в кардиологията и се нуждае от незабавна интервенция. Тези пациенти преди пътуваха до Пловдив, както и тези с нестабилна стенокардия. Центърът е добър пример как една инвестиция може да подобри здравеопазването в областта.

  Най-младият пациент, беше и първият, /б.а. спасен още преди Центърът да заработи официално/, беше жена на 29 години, а най-възрастният е бил на 98 години.“, каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев и обобщи, че кардиолозите в Центъра са висококвалифицирани специалисти - д-р Илиев и д-р Алиман, в Отделението по Кардиология работят 8 кардиолози със специалност, двама специализанти, обучени инвазивни сестри.

  „Процесът беше сложен и дълъг, но завърши успешно. Ангиографът, който е закупен е висок клас и има възможност да работи периферни съдове и мозъчна патология. Сега е модерно лечението на исхемичния инсулт точно по инвазивен метод, така че може би там ще се търсят нови тенденции за развитие.“, каза д-р Даракчиев и допълни, че сега тенденцията е да се изграждат именно такива Центрове - за лечение на мозъчно-съдова болест с инвазивна методика.

  Шефът на Отделението по кардиология д-р Нина Шехова благодари на всички държавни структури, местната власт, на д-р Дариткова и д-р Даракчиевза, за това, че са приели идеята и след десетки години транспортиране на пациенти в риск до Пловдив, вече ги спасяват на място. „Тези, които оставаха тук, можехме да лекуваме само по консервативен път. Губеше се "златния час" за спасяването на пациенти, други се инвалидизираха, сега със създаването на Инвазивна кардиология, това не се случва. Резултатите са много по-добри- цифрите говорят сами по себе си: през 2017г. смъртността в отделението беше 1.47 %, за 2018г е 0.6% , а за първото шестмесечие на тази година е 0.4%.“, посочи още д-р Шехова.

  „Аз също безкрайно щастлив и от цялото си сърце искам да благодаря, защото аз всъщност съм от този град и отдавна си давах сметка колко необходима беше тази структура за хората, които живеят тук.", каза на свой ред д-р Николай Илиев, лекарят- оставил елитна столична болница, за да се върне в родния Смолян. Той също благодари на всички подкрепяли инциативата: "Успяхме да помогнем на страшно много хора, за щастие и на млади хора, които са в активна работна възраст, хора- които след месец се връщат отново на работа и са пълноценни, и активни.“, каза д-р Илиев.

  Той коментира още, че е важно да се знаят възможностите на Центъра за спасяването на човешки живот в критична ситуация, „защото все още има места в областта, където хората не са напълно наясно с възможностите, които ние предлагаме. Това го казвам и като апел към големите работодатели в града и областта. Готови сме да направим безплатни кардиологични профилактични прегледи, с което да допринесем за ефективността и сигурността за хората. Смолян е добър туристически център и изключително важно за туристите, идвайки тук да почиват, да знаят, че могат да получават добра и успешна медицинска помощ, което е изключително важно за цялостното развитие.“, допълни д-р Илиев.

  Другият кардиолог-специалист, дошъл в инвазивната лаборатория от Пловдив- д-р Алиман, също благодари за гостоприемството на Смолян и условията, които са били създадени за работа в една напълно нова и високоспециализирана структура, какъвто е Центърът по инвазивна кардиология. „Центърът надмина очакванията и прогнозите. Очакваше се, че в един такъв район, потребността е по-малка, а то дори може да се окаже, че надвишава цифрите, които цитирахме. Надявам се, че с д-р Илиев ще разширим обхвата на патологията, която ще обгрижваме, вече започваме да мислим не за количество, а за качество, с което се гордеем. Изпитание е в таков амясто, където логистически е затруднено да се работи, положихме усилия да се справим с всякакви ситуации. В статистиката не може да се мами, остава Центърът да се обогати с апаратура, което ще го направи международно конкурентнен.“, каза още лекарят, избрал Смолян пред авторитетна болница в Пловдив.

  „За нас е много важно да развием и лечение на периферни съдови заболявания, конкретно на мозъчно- съдовите, имаме обещанието от д-р Дариткова да въведем необходимите структури и се надявам в най-скоро време да попълним изцяло лечението на сърдечно-съдовите заболявания, комплексно, което всъщност напълно ще прекрати необходимостта да се пътува където и да е в страната. Д-р Алиман е работил в Пловдив, аз съм работил в София, вече нашите пациенти идват от столицата и Пловдив да се лекуват тук при нас. Пациентите казват, че не са срещали такова отношение, каквото от всички кардиолози в Отделението.“, допълни д-р Илиев и не скри, че в смолянската болница да лекуват сърцата си вече идват и пациенти от Гърция.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  27 ное 2020
  Последни новини