НАП: Около 4 млн. души са пряко засегнатите хора. Преки, непосредствени и тежки последици не са вероятни

Около 4 млн. души са пряко засегнатите хора от хакерската атака. Преки, непосредствени и тежки последици не изглеждат вероятни. Това обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред NOVA по повод хакерската аката, довела до изтичането на данните на близо 5 млн. души.

Вероятността с данните да се случат хипотези като теглене на кредити са много малко, увери говорителят на НАП и призна, че пробитият сървър не е изрично деклариран като критична инфраструктура.

Текат проверки в четири направления - одит, външен екип, който да оцени базата данни, извършват се проверки и специализираните служби работят, за да оценят уязвимостта на системите.

Бъчваров изтъкна, че е конструирано и едно приложене на НАП, с което може да провери дали личните му данни са откраднати и какво да направи. Това съпоставя не само изтеклата информация, но и с информацията в сървърите на НАП. С приложението хората могат да проверят възможно най-рано дали са били част от хакерската атака, поясни говорителят на НАП.

На въпрос виновен ли е Кристиян Бойков и защо бе освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка", Бъчваров отбеляза, че това вероятно ще прецени съда и не е той подходящият човек, който може да се произнася по вина.

Той допълни, че най-важният въпрос е какво могат да направят хората, които подозират, че са изтекли техните лични данни.

Главният редактор на kaldata.com Светлин Желев посочи, че хакерите се опитват да търгуват с такава информация. Кой има изгода от такова нещо и защо се случва сега, запита Желев.

Той вярва, че службите ще го разгадаят, но целия случай с хакерската атака бил като "сценарии на филм, който можем да го видим някой ден".

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини