Новият шеф на фонд "Земеделие": От 23-ма директори само трима са на работа

Наистина само трима от директорите в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който, надявам се, още днес да бъде решен. Това каза новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев пред NOVA.

Той заяви, че заради специализираната акция и обвиненията във фонда служителите били в стрес.

"Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет", добави той.

Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. "Не само е най-големият - около 3 млрд. лева, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет", каза още той.

"Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ. Каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме с работата на всички служители във фонда, който са над 1500 човека", обясни Грудев.

Той отрече да познава служителя, който е работил в оторизацията на плащанията. По думите му той е бил на ниско експертно ниво.

Грудев коментира и повдигнатото обвинение на действащия заместник-изпълнителен директор Калоян Костадинов. "Аз го познавам като един изключително добър професионалист и съвестен и честен експерт. Аз не разполагам с данни и не знам какво е конкретното обвинение", заяви той.

Грудев отрече да има връзка между разследванията на къщите за гости и обвиненията във фонда.

"600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милиона лева", завърши той.

По темата за рокадите в Държавен фонд "Земеделие" пред БНР говори и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

"Диалогът с Европейската комисия смятам, че ще се успокои. Промените явно ще продължат във фонд "Земеделие" тази седмица. Да се надяваме бързо да се успокои ситуацията, защото фонд "Земеделие" не се занимава само с винарските програми или с къщите за гости, а огромното перо на разплащанията са директните плащания на земеделските производители и естествено много други мерки...", каза Найденов.

Той изтъкна, че земеделските производители трябва да бъдат успокоени и насърчени да кандидатстват по съществуващите програми.

"Професионалната експертиза на новите попълнения на ДФ "Земеделие" е достатъчно добра, става въпрос специално за Васил Грудев, който пое поста изпълнителен директор, него мога да коментирам. За определен период е бил и изпълнителен директор в годините назад. Дълго време беше заместник-изпълнителен директор, отговарящ точно за развитието на селските райони. Спомняте си, може би, че беше за кратко и служебен министър на министерство на земеделието. Така че по отношение на неговата професионална подготовка и възможността да поеме поста, не мисля че има нещо, което да ни притеснява. По-скоро има необходимия опит...", каза още Найденов.

Относно възможността да бъде отнета акредитацията на ДФ "Земеделие", Мирослав Найденов обясни: "По принцип хипотезата съществуваше може би до петък, докато се извърши тази смяна. Чисто репутационно имаше опасност от частична или пълно отнемане на акредитацията на ДФ "Земеделие" и аз мисля, че това беше посочено в мотивите за смяна на изпълнителния директор, доколкото изтече съобщение в медиите по искане на вицепремиера Дончев във връзка с опасност и заплаха за отнемане на акредитацията. Трябва да бъдем много внимателни с фонд "Земеделие", защото ще припомня, че през целия програмен период, който е 7-годишен през фонда минават около 7 млрд. и половина евро, това е една колосална сума за нас никой не може да си позволи дори малко съмнение и угроза за отнемане на акредитацията. Ако случайно се случи при някаква тежка ситуация, просто ще бъдат блокирани средствата и няма да има кой да ги разплаща. Ние ще трябва да акредитираме друга структура или спешно да изпълним поредица от мерки..."

Относно това дали се консултират смените в състава на фонда с Брюксел, Мирослав Найденов разясни, че промените не се консултират по отношение на това да се иска одобрение на определената кандидатура, но задължително се обявяват.

"Обявява се смяната, съобщава се кой е изпълнителният директор, кои са ресорните заместник изпълнителни директори. Още повече, че самият изпълнителен директор ще участва в срещите на своите колеги от ЕК", каза още той.

Найденов отговори и на въпроса дали със смяната на няколко души по върховете на фонда може да се промени усещането за начина на работата в него.

"С риска да се повторя ще кажа, че това е акредитирана институция. Има много ясно разписани правила. Системата за контрол е поредица от контролиращи, никога определен експерт не може да вземе сам решение - винаги има втори експерт, под него има началник отдел", сподели още бившият земеделски министър.

Найденов не пожела да коментира случая с Миню Стайков, защото в момента прокуратурата работи по него.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини