Стотици гайди ще звучат в чест на 100 години от рождението на първия учител по гайда бай Дафо Трендафилов

Голямото гайдарско надсвирване на поляните над село Гела се провежда всяка година в началото на август и вече е едно от най-големите летни фестивални събития в Родопите. Традицията е поставена преди повече от 15 години и се съчетава с големия събор за Илинден, и родови срещи на хората от селото на следващия ден.

Тази година Гайдарското надсвирване ще бъде на 3 август с начало 11. 00 часа, а специален акцент ще бъде вечерният концерт, посветен на 100 години от рождението на Бай Дафо Трендафилов, който ще започне от 19. 00ч. на поляните в местността Свети Илия, пред параклис „Св. Илия“. Ще го открие 83 годишният бай Манол Ташков, родом от село Гела, а участие ще вземат всички гайдарски състави, със специалното участие на квартет „Славей“, както и емблематичния ансамбъл „Манол Радичев“ от село Гела, в който участват почти всички жители на родопското село. В надсвирването през деня на поляните ще вземат участие всички гайдарски състави от Смолян, Девин, Чепеларе, Златоград, Рудозем, Пловдив, Широка лъка, с. Момчиловци, София, ансамбъл „Манол Радичев“ село Гела и др.
Очакват се и други състави, а за отличените победители в конкурсната програма са подготвени специални плакети.

Организатори на концерта са кметство с. Широка Лъка, под ръководството на кмета Васил Седянков и Иван Балабанов, а се очаква на поляните в местността Свети Илия над Гела  да звучат стотици гайди и да се съберат хиляди почитатели на родопската песен и фестивалния туризъм в планината.

Роден на 17 януари 1919 г. в село Гела, Смолянско, Дафо Трендафилов се научава да свири на гайда на 14-годишна възраст. През 1965 г. става майстор на гайди, като през целия си живот изработва над 800 каба-гайди. През 1971 г., когато се открива Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, той става първият учител по гайда. Работи в училището 21 години, през който период има над 250 ученици. Обучението на младите гайдари се извършва по „слухово-подражателния метод“.

Дафо Трендафилов има епизодични роли във филмите „Краят на песента“, „Капитан Петко войвода“ и „Време разделно“, изпълнява съпровода на гайда в два албума на народната певица Радка Кушлева.

Свирил е на Роженския събор с оркестър „Сто каба гайди“. През 2005 г. излиза албумът „Думай, гайдо, думай“, в който са поместени 25 негови инструментални изпълнения на родопска каба-гайда, най-популярното сред които е "Остани сбогом, Стара планино". Умира на 4 декември 2010 г. в родното си село Гела.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини