Бони Петрунова и Луо Уънли подписаха споразумение между НИМ и Администрацията за Културно Наследство на провинция Шаанси, КНР

    Днес, 25 юли 2019 г. в Националния исторически музей, по време на официално посещение на китайската делегация от провинция Шаанси беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на културното наследство между Администрацията за Културно Наследство на провинция Шаанси, КНР и НИМ. 

    Споразумението беше подписано от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей и Луо Уънли, директор на Администрацията за Културно Наследство на провинция Шаанси. Делегацията беше водена от Лян Гуей, член на Постоянния комитет на ККП, изпълнителен управител на провинция Шаанси и Гао Ян, заместник главен секретар на правителството на провинция Шаанси. 

    По време на срещата беше обсъдена възможността за укрепване на културния обмен и приятелството между Китайската народна република и Република България. Подписвайки Споразумението доц. д-р Петрунова и Луо Уънли, директор на Администрацията за Културно Наследство на провинция Шаанси изразиха взаимното намерение за активно сътрудничество и осъществяване на обща дейност в областта на музейното дело, археологията, историята, опазването и управлението на нематериалното културно наследство, организация на изложби и други събития, отнасящи се до културно-историческото наследство на двете държави.

    Провинция Шаанси е разположена в централната и северозападна част на Китай. Тя е на 15-то място по икономическо развитие в Китай и се смята за една от люлките на китайската цивилизация. Главен град и сегашна столица на провинцията е Сиан, една от четирите велики древни столици на Китай. Сиян е географския център на китайската република и е в източния край на Пътя на коприната, който води до Европа, Арабския полуостров и Африка. Фосилите на един от най-ранните хоминиди – Лантианския човек, от преди един милион години са показани в Историческия музей на провинция Шаанси, в град Сиян.

    Сред официалните гости бяха Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерство на културата и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини