Зам.-министърът на земеделието изброява грешките. Напрежение заради африканската чума

Напрежението заради африканската чума у нас расте. Европа критикува властта ни заради заразата по свинете. Според ресорния еврокомисар до епидемията се е стигнало, защото някой у нас не си е свършил работата. По думите му България може да загуби цялото си свиневъдство.

„Не съм съгласен с това, че не сме взели мерки навреме. Признавам обаче, че имаме пропуски. За 3 години драстично трябваше да бъде намалена популацията на дивите животни. Това не се случи. Втората грешка идва от стопанствата тип "заден двор". Те продължават да се разрастват. Третата грешка е, че няма комуникация между институциите и хората. Мерки обаче са взети, но проблемът не може да се реши с магическа пръчка”. Така зам.-министърът на земеделието Янко Иванов коментира в студиото на „Здравей, България” критиките, които бяха отправени към страната ни.

Той допълни, че на границата ни с Румъния, където чумата е сериозен проблем, нямаме граничен ветеринарен пост. „Там има само „Гранична полиция", която проверява документите. Няма как всяка кола да бъде проверявана за пренос на месо”, поясни Иванов. Той допълни, че ако не успеем да ликвидираме чумата, тя ще ликвидира свиневъдството в България.

Междувременно се появиха нови огнища на болестта в Плевенско и в Търновско. В Русенско, където предстои унищожението на над 40 хиляди прасета, се стигна до напрежение и недоволство заради риска от екокатастрофа след евтаназирането на животните.

„Вчера работниците ми съобщиха, че е спрян достъпът до базата. Отглеждам царевица. Говорих с институциите. От тях разбрах, че ще бъдат загробвани животни, които се намират в района. Има полиция и не ни разрешават да поливаме. На 100 метра оттук имам сондаж, с който поливам земеделска продукция. Никой не ни беше информирал. Пътят беше блокиран. Трябваше предишния ден да ни кажат, че има забрана”, оплака се в ефира на „Здравей, България” собственикът на зърнобаза Пламен Генчев.

„В Сливо поле има около 10 площадки, които са определени много отдавна. От 1 година се готвим за това бедствие. Очаквахме, че проблемът с чумата ще ескалира”, поясни зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини