Днес Смолян почита последния родопски епископ Свети Висарион Смоленски

Изображение 1 от 2

    Днес 29 юли катедралният храм „Свети Висарион Смоленски“, чества храмов празник, а Църквата почита последният епископ на Родопите Св. Висарион. Празникът на катедралния храм в Смолян ще започне със света божествена Литургия от 9 часа, след което ще бъде отслужен и водосвет.

    Тържествената литургия ще оглави Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, заедно със свещеници от Пловдивска и Смолянска околия. На богослужението ще звучи и смесеният хор при храм- паметник "Александър Невски" с диригент маестро Димитър Димитров, информират от Архиерейското наместничество. Ще бъде раздаден благословен обяд, а 11-те камбани по традиция на днешния ден ще звънят празнично на "Многая лета".

    Св. Висарион Смоленски е последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите заради отказа си да приеме исляма. 

    Тържествената  Вечерня с Петохлебие, бе отслужена в навечерието на празника от Знеполски епископ Арсений, Константийския епископ Яков, духовници от Пловдивска митрополия и свещеници от Смолянска околия.

    Храмът е изграден по инициатива на гражданско сдружение, с главни дарители сем. Тодор и Здравка Баткови, почетни граждани на гр. Смолян. Архитекти са Антон Тодоров и Николай Бечев, конструктор е инж. Ангел Бедров.Тържествено беше осветен на 2 юли 2006 година и от тогава до днес е сред архитуктурните забележителности на Смолян.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини