Изневярата върви в комплект с лошо професионално поведение, установиха учени

Хората, които изневеряват на съпрузите си, са значително по-склонни към недобросъвестно поведение на работното място, показва ново проучване на Бизнес училището Маккомбс в Тексаския университет в Остин. То е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите анализирали данните на полицаи, финансови съветници, престъпници с бели якички и висши ръководители, които използвали сайта за съпружески изневяри на Ашли Мадисън. Сайтът на Ашли Мадисън се рекламира като услуга за запознанства за женени хора, за да имат "дискретни срещи". Въпреки обещанията за дискретност, данните изтекоха в публичното пространство след хакване през 2015 г. Публични станаха 36 милиона потребителски акаунта, включително 1 милион платени потребители в Съединените щати.

Изследването "Лична изневяра и професионално поведение в 4 среди" установява, че потребителите на Ашли Мадисън в професионалните среди, които са анализирали, е повече от два пъти по-вероятно да участват в корпоративни нарушения.

"Това е първото проучване, което успява да изучи дали има връзка между личната изневяра и професионалното поведение", каза Крюгер. "Намираме силна корелация, която ни казва, че изневярата е информация за очакваното професионално поведение."

Изследователите проучиха четири групи с общо 11 235 лица, като използват също професионални бази данни: данни за полицейски служители от проект на полицията за данни за гражданите; данни за финансови съветници от базата данни BrokerCheck за регулиране на финансовата индустрия; данни за ответници по дела на SEC от архивите на съдебните спорове на Комисията за ценни книжа и борси; данни за изпълнителни директори и финансови директори от Execucomp.

Учените съпоставили професионалистите с неправилно поведение с хора без професионални злоупотреби с подобни възраст, пол и опит. Изследователите откриват, че хората с неправилно профессионално поведение в миналото си са значително по-склонни да използват сайта на Ашли Мадисън.

Техните констатации предполагат силна връзка между действията на хората в личния и професионалния им живот и подкрепят на идеята, че премахването на сексуални нарушения на работното място може също да намали измамите в работата.

"Нашите резултати показват, че личното сексуално поведение е свързано с професионалното поведение", каза Крюгер. "Елиминирането на сексуални нарушения на работното място би могло да има допълнителна полза от принос за по-етични корпоративна култура като цяло."

Оригиналният материал на University of Texas at Austin

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини