Официално откриха за туристи пещерата Типицето, пражилище на пещерни мечки и антични хора край Могилица

    Нова туристическа атракция над смолянското село Могилица, вече очаква туристите и любителите на планински преходи. Пещерата Типицето се намира в близост до махала Потока в село Бориково, а до нея се стига по черен планински път от около 6 км.

    Туристическо дружество „Сдружение Могилица“ реализира проект, по който пещерата е облагородена и вече достъпна за посетители. Вчера в нея влязоха и първите туристи, заедно с партньорите, чиято програма е финансирала проекта на сдружението. Уникалния природен феномен е високо в планината и е подходящ както за любители на пешеходен туризъм, така и за почитателите на офроуд преживявания. За туристи, които предпочитат по-малко ходене, ще има организиран транспорт с джип до пещерата, а входът за нея ще бъде 8 лв. за посетител.

    Пещерата е открита и картографирана през 1978 от спелеоклуб „Студенец“-Чепеларе, а през 1986г са направени и палеонтологични сондажни проучвания, при които са открити кости от пещерна мечка и друг костен материал. Те се съхраняват във фонда на музея на „Родопския карст“ в Чепеларе. Пещерата е използвана в различни епохи за обиталище, открити са керамични фрагменти, кости, глинен прешлен за вретено и железен гвоздей.
    Последното проучване на пещерата Типицето през 2007г е част от проекта на община Смолян "Биоразнообразието - живот в светлата и тъмната част", по който общо 19 пещери в горното течение на река Арда са били обследвани от специалистите. Тогава са направени и находките на части от керамични съдове, датиращи от ранно -желязната епоха - 12-9 век пр. н. е., антична и средновековна керамика, белег за дълъг период на използването на пещерата Типицето.

    По време на проучванията и в други две пещери са намерени следи от праисторически хора, а в скалните подземия на пещерите Надарска и Голубовица, също са открити керамични съдове и кости.  

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини