Холандка учи автентични народни танци в Родопите, след това преподава на български емигранти в Хага

Естер Вилемс от Холандия: Обичам българските танци и ги преподавам на ваши емигранти в Хага“

Защо преди 30 години холандката Естер Вилмес се влюбва в нашите народни танци и започва да изучава езика ни, а после става и студентка в Югозападния университет „Неофит Рилски“- в специалност „Българска народна хореография“, самата тя не може да отговори категорично.

Но в едно е сигурна, че е доволна от избора си.  "Много харесвам българските танци, казва Естер, и по-специално тези танци, които са свързани с обредността в миналото и дават дълбоки знания за народа ви,  какво е обичал, как е живял.  В нашия фолклор в Холандия, Германия  и Франция,  танцуващите са винаги по двойки. Това е много различно  като енергия. А на българските хора се хващаме всички за ръце, имаме единство, чувстваме се цяла група, като едно семейство.“ Това споделя преподавателката по български танцов фолклор, която участва в поредната международна лятна школа за народни танци в Девин.

„На семинара в Девин сме от цял свят- от три континента и четиринадесет държави. Но всички сме обединени от желанието да открием тайнството на музиката, на танца и се чувстваме богат икато група.“, споделя Естер и допълва, че всеки от участниците в родопската школа е танцьор в своята страна и обменят специфичен опит, но ги обединява огромния интерес към завладяващата магия на българските танци.

„Аз обичам много танците от Малешево  /“четворката“/,  тези от Шоплука, от Пирин, от Родопите, от Добруджанската област също“, допълва хореографката. Естер  Вилемс се е запознава с българската народна култура преди 30 години, когато като ръководител на детски състав, гостува няколко пъти като изпълнител в България. Имат срещи с ансамбъл „Младост“, ансамбъл „Тракия“, изнасят концерти в много градове.

„За мене е голяма чест, сега да уча при професор  Николай Цветков и доцент Георги Гаров, защото разбрах, че те имат тотално друга идея, различен поглед за традиционните танци. Те са истински изследователи,  ходят много често при  баби и дядовци, разпитват ги  от къде идват тези танци, как са създадени.  Имат друг поглед върху историята на танците и ние, студентите, като бъдещи  преподаватели, като нови хореографи се учим да гледаме със същия поглед. Те искат да намерят запазената все още автентичност. Трудно е да се намери истинска вярност в танците, но те я намират при бабите.

Естер Вилемс  работи с български деца и  възрастни – наши емигранти, които живеят в Холандия. Над 30 българи всяка неделя по 4 часа учат с нея родните танци в специална зала в Хага. Понякога се радват на гости -гайдари от България, с радост празнуват  24 май, 6 септември. „Но на всички им е мъчно  за икономическата ситуация  у нас.  Ужасно е,  че у вас се раждат деца, на които родителите знаят, че след време ще се преместят в чужбина.“, призна холандската хореографка, която не крие надеждите си поне сънародниците ни, които тя обучава в Холандия на български танци, да се върнат в България и да имат добър живот на корена си.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини