Главният редактор на Биволъ: Опитват да ни пришият към делото срещу ТАД Груп, за да ни шпионират

"Прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим". Това заяви пред БНР главният редактор на сайта Атанас Чобанов. 

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Република Франция във връзка с теча на данни от НАП след хакерската атака. В рамките на разследването трябва да бъде разпитан и Атанас Чобанов.

Той отрече да има връзка с разследваната заради кибер атаката срещу НАП фирма за киберсигурност "ТАД Груп".

"Извън публикациите на медиите нищо не знам. След като започна това разследване и публикациите в медиите, тогава научих, че има такава група. Нямаме комуникация с Кристиян Бойков и какъв беше там, Иван Тодоров. Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим... Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни", каза Чобанов.

Чобанов посочи, че в момента е на почивка и че ще съдейства на френските власти, когато се свържат с него. 

"Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки - на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е", обясни той.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини