ЕС номинира Кристалина Георгиева за директор на МВФ

Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд - след седмици на преговори между 28-те страни, които изглеждаха в задънена улица, предаде CNBC.

Решението беше взето след 12-часови преговори.По-рано стана ясно, че финалният избор е между нея и холандеца Йерун Дейселблум. По-рано  беше съобщено, че финансовите министри на страните от общността са гласували, но нито един от двамата кандидате не е получил необходимото мнозинство от 55% от гласовете, за да бъде номиниран.

При последното гласуване Георгиева е била подкрепена от 56% от държавите, а Дейселблум от 44%, според информация на "Франс прес".

Припомняме, през миналия месец Кристин Лагард се оттеглиот директорския пост в МФВ, за да оглави Европейската централна банка. Това наложи избирането на нов директор на МВФ.

На 26 юли "Ройтерс" съобщи, че Кристалина Георгиева е добавена в списъкас кандидатите, които ЕС обсъжда за управляващ директор на МВФ.

Единственият алтернативен на Георгиева кандидат- холандецът Йерун Дейселблум  я поздрави в Туитър след второто гласуване.

Източник: MegaNews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    градски
    1 0
    16:41, 3 авг 2019
    Пак еврейска падлога на Сорос любимката.
Последни новини