Смолянчанинът Антон Кацаров успя да събере 20 хиляди за апарат, с който да се изследват деца с рядко заболяване, като дъщеричката му

Смолянчанинът Антон Кацаров успя да реализира благотворителна инициатива и да събере средства за закупуване на апарат за изследвания на деца, страдащи от рядко нервно заболяване, който ще бъде дарен на Университетска многопрофилна болница „Св. Георги“ в Пловдив.

Инициативата стартира преди около два месеца, а средствата вече са събрани. Каузата на Антон е и негова лична, защото едногодишната му дъщеричка страда от рядкото заболяване, но до поставянето на диагнозата семейството минава труден и дълъг път, като първоначалната диагноза на малката Ели е била епилепсия.

Алтернираща хемиплегия в детството е рядко заболяване, а родителите на малката Елисавета преминават през изпитанията на трудната и бавна диагностика на заболяването. Така родопчанинът решава да събере нужните около 19 хил.лв. за закупуване на апарата, който ще спести големи разходи и дълго чакане на родителите, чиито деца също страдат от заболяването.

С подобна апаратура разполага единствено болница „Св. Иван Рилски“ в София и за нея се чака с месеци за едно изследване, а НЗОК не ги финансира. Алтернатива за родителите в нужда е пътуване до Турция, всяко от които средно около 2 хиляди лева за едно изследване.

Средствата за закупуването на апаратурата са събрани с дарения от фирми и частни лица, до два месеца се очаква да бъде закупен и монтиран в болницата. С техниката се регистрират състояния, които се появяват внезапно и изчезват бързо, лекарят съди за тях по разкази на очевидци, а със записите на фината техниката, които се правят в продължение на 3 до 7 денонощия, този проблем ще се реши.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини