Знамето на 101 алпийски полк в Смолян се развя на връх Метерхорн, един от най-опасните за катерене в света

Изображение 1 от 2

    Знамето на 101-ви алпийски полк в Смолян се развя от наши военнослужещи на връх "Матерхорн" в Алпите, съобщават от Сухопътни войски.

    Специалният флаг на военното поделение на смолянските алпийци стигна до емблематичния- почти 4500 метров връх в Алпите- благодарение на усилията на капитан Крум Караиванов, и.д. заместник-началник на Учебен център за високопланинска подготовка и младши сержант Трендафил Кехайов - инструктор по алпийска и ски подготовка в Учебния център на 101 алпийски полк - Смолян. Красивият и сред най-рискови за изкачване върхове в света, е магнит за над 2000 алпинисти годишно.

    През 2019 г. те са част от отбора на алпийския полк, завършил успешно най-престижното и тежко военно състезание „Еделвайс райд" в Австрия, изминавайки 40 км и 4 000 метра положителна денивелация за 2 дни с раници от по 25 кг и оръжие. 

    Планирането за изкачването на връх "Матерхорн"  започва още през зимния период с добра предварителна подготовка - с ежедневни занятия по специализирана ски подготовка.

    Добре подготвените и тренирани военни тръгват на 22 юли 2019 г.,с финансовата помощ от спортен клуб „ Алпинист 101“ - Смолян и атакуват върха на 25 юли 2019г., а за успеха си благодарят на колегите и командира на поделението полковник Димитър Кацаров.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини