Държавата ще дава до 100 хил.лв. за изграждане на рампи за хора с увреждания в жилищни сгради

Очаква се тази седмица да стартира национална програма, по която Министерството на труда и социалните грижи ще финансира проекти за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания, която ще се работи заедно с общините. Това стана ясно при последното посещение на социалния министър в Смолян Бисер Петков, който обясни, че тя се реализира за пръв път в България и цели да подпомогне собственици на жилища с недостъпна среда.

По тази програма ще се финансират инвестиционни проекти за извършване на строително-монтажни работи по изграждане на различни рампи, асансьори и други механизми за перодоляване на разлики в равнището в частните жилищни сгради.

Според условията на тази програма, обсъдена само преди дни на Национален съвет на хора с увреждания, ще могат да кандидатстват, както собственици на жилища с трайни увреждания и затруднения в придвижването, така и етажна собственост, която има собственици на жилища с тези затруднения, за да се финансират приспособления, съоръжения, като максималната стойност на един проект е до 100 хиляди лева. Главните архитекти в общините ще одобряват инвестиционни проекти, ще се обявяват процедури, за да се даде финансиране на хората по тази национална програма. Министърът поясни, че тези инструменти за първи път с регламентирани в Закона за хората с увреждания, а бюджетът всяка година ще отделя средства.

Петков припомни, че има и други програми, които работят за достъпността на средата за хора с увреждания, но те са в обществената среда, а проблемите са в сферата на достъп до частните жилища. 

Щиляна Чакърова

.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини