С литийно шествие с плащеницата на Божията майка започна честването на празника Голяма Богородица

Изображение 1 от 3

    Честването на големия християнски празник започна снощи в храма "Успение Богородично" в кв. Устово в Смолян

    Днес Църквата и вярващите християни почитат Божията майка, произнесла благодатните слова, „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!“ , преминавайки от земните към небесните жители. Нейното  Успение /заспиване/ или Голяма Богородица се отбелязва на 15 август в българските православни храмове и се очаква с радост и надежда.

    Предпразнично в храм „Успение Богородично“ в Смолян, кв. Устово, бе отслужена Вечерня с опело на Пресвета Богородица  от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и свещеници от Смолян. Те изпълниха Опело- похвални и погребални песни около Плащаницата с изображение на Успението, а в песнопенията на църковните хористи се включиха миряни от другите енории в града.

    От сутринта на 14 август плащаницата  се изнася с молитви от олтара и се полага в центъра на храма, а след вечерната служба бе  понесена на ръце от богомолци за литийното шествие по улиците около храма. Всеки от множеството присъстващи би искал да я понесе, но честта се пада на малцина, а останалите минаха под нея за благословение при връщането й в храма.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини