Успение на Пресвета Богородица в Бачковската обител

    Вече повече от деветстотин години, Бачковският манастир събира вярващия народ в деня на Успението на Светата Майка, на завръщането й в небесните селения, при Спасителя, чиито кръстни мъки съпреживя в подножието на кръста на жертвата. На това нейно завръщане е посветена и Бачковската й света обител.

    Още от навечерието на празника, манастирът се изпълни с православен народ за светата вечерня и опелото на св.богородица, а днес, когато е самият празник, от зори дворът прелива от вярващи, дошли да изразят почитта си към небесната ни застъпница и поклонят на чудотворната й бачковска икона, избрана, по нейните думи, да бъде утешителка и посредник чудодеен за всеки пристъпил към нея със сърдечно посвещение към първообраза.

    Богослуженията от богородичния цикъл преминаха с архипастирското духовно ръководство на негово преосвещенство месемврийски епископ Яков, пребиваващ в манастира, и в съслужение с високопреподобните архимандрити, братя на светата обител, Пахомий и Григорий и с молитвеното съучастие на монасите на обителта и вярващия народ. Храмът бе огласян от ангелогласния гостуващ църковен хор с ръководител протопсалт д-р на богословието г-н Андрей Касабов.

    В края на светата литургия, изпълнилото благодатния богородичен пост множество православни християни, се причестиха със светите дарове Христови.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини