2 °C

Кметове в община Смолян скочиха срещу ограниченията заради африканска чума, искат падане на забраните

  Разрешават извозването на добита дървесина от временни складове  в  зоните с наложени ограничения

  Огромно недоволство заради ограниченията, наложени срещу африканската чума по свинете, се разрази днес по време на ежеседмичното заседание на епизоотичната комисия в областната управа в Смолян. Горовладелски кооперации, лесовъди на частна практика и кметове скочиха срещу рестрикциите, наложени в заразените територии в Смолянско.

  Към днешна дата-22 август 2019-та година, зоните с констатирана зараза от АЧС са три – ДГС „Извора“ в Девин, района на доспатското  село Змеица и района на чепеларското село Забърдо и природния феномен Чудните мостове.

  За момента най-сериозен е проблемът в Забърдо, където ограничението за достъп до горски територии за дърводобив засяга няколко горовладелски кооперации. Забранен е и достъпа на туристи, а самите Чудни мостове попадат в горска територия и също са оградени с ленти. Как обаче ще бъдат спрени от ограниченията туристите?, питат засегнатите от ограниченията и допълват, че освен туризма и дърводобивната промишленост в района, загуби и неудобства търпят и местни стопани, които имат овцеферми там, но не могат да изкарат животните.

  Зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова връчи на областния управител петиция от името на всички кметове на населени места от Община Смолян. В нея се възразява срещу рестрикциите, които според местните кметове са безсмислени. Петицията е отворена и към нея могат да се присъединят и други кметства.  В нея се настоява ограниченията да отпаднат и ако това не стане – започва подписка и евентуално ще последват протести.

  На заседанието стана ясно още, че на територията на 9 общини от областта доброволно са заклани 391 прасета, от общо 198 стопанства, те са обезпаразитени и ще получат обезщетение, като за община Смолян няма подадена справка.

  В зоните с ограничения да стане възможно да се извозва само добитата и складирана на временни складове дървесина, но да не се извършва дърводобив. Това е решението, взето днес от комисията, което ще важи и за в бъдеще, ако в други зони бъдат наложени ограничения.

  Областният управител на Смолян предложи по спешност да се съберат общинските епизоотични комисии, които да вземат решение и в последствие да предложат на областната епизоотична комисия възможности, за да се изменят тежките рестриктивни мерки, които вече бунтуват хората в засегнатите райони.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
  17 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  17 яну 2020
  Последни новини