Лесничей: В закона и евродирективите няма забрана за достъп до горите заради африканска чума

    Среща на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев с представители от дърводобивния бранш, ЮЦДП, Агенцията по горите и БАБХ, събра днес в Смолян експерти и представители на горския държавен и частен сектор, във връзка с ограниченията в инфектираните с АЧС зони. В срещата участваха и представители от общините, на чиито територии са установени случаи на заболяването. Проблемите са многостранни-достъпът до горските територии, където има регистрирани  заразени диви прасета, е спрян за два месеца-това пречи на добив на дървесина, на дърва за огрев, а от там и по веригата за дървопреработване, като и на животновъдите в тези райони, земеделските производители и гъбарите. Властите твърдят, че мерките са изключително необходими, ударно се готвят за предстоящия одит от ЕК как се прилагат, а потърпевши от бизнеса, частни собственици на гори и земеделски стопани, както и други специалисти твърдят, че са пресилени.

    „Стигнахме до компромис с кооперациите, разрешава им се добитата дървесина на склад да се извози. Предстои да се уточни с Централния епизоотичен щаб и МЗХГ как ще се процедира с повалената дървесина в резултат на заболявания или повалената и посечена дървесина, която не е на временен склад, въпрос поставен от страна на кооперациите по време на срещата днес. Вероятно утре /б.а. 27 август 2019г/ ще се разгледа и въпроса за добива на картофи, има вероятност той да бъде разрешен.“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов след срещата. Според него напрежение заради забраната за достъп в горите възниква само в община Чепеларе, където голяма част от горите на кооперациите са изцяло на територията на зоните със забрана за достъп.

    „Прави се организация за снабдяване с дърва от други гори, както и фирмите да добиват извън инфектираните зони с карантина. Огнищата остават три-за двете от тях /б.а. Девин и Змеица/  един месец е изтекъл, още един месец има, третото огнище - /б.а. край Забърдо/ края на забраната е около 10 октомври. За животновъдите остава ограничението за паша изцяло.“, обясни още Славов.

    Според зам.-министър Добрев цените на дървата за огрев тази година няма да скочат заради карантината и призова хората да се снабдяват колкото се може по-бързо с дърва, да не чакат лошото време, когато може да има спекулативна цена на дървесината. От частния бранш твърдят обаче съвсем друго.

    „Не съм убеден, че няма да има увеличение на цените. Дърводобивът има цикличност, в този период на годината дървопреработващите предприятия започват запасяване за зимата, когато няма дърводобив, трябва да имат запаси, сега има търсене на дървесина, но има забрана.“ Това обясни Емил Комитов, лесничей на частна практика, който коментира, че ако има нов случай на заразено диво прасе, карантината от два месеца автоматично продължава. Според него мерките, които се предприемат са прекалени и изобщо не се изискват нито от нашите закони, нито пък от европейската директива по въпроса, а държавните органи подхождат чиновнически и се презастраховат.

    Опитват се да ни накарат да бъдем търпеливи докато минела някаква проверка от ЕК, за да видели как сме си изпълнявали ние задълженията. Аз се порових и не съм убеден, че точно и правилно прилагат европейските норми в областта на африканската чума у нас-точно с ограничаване на достъпа до горите и всички тези, меко казано простотии, които се опитват да налагат.", коментира Комитов и допълни, че ограничаването на достъпа до горските територии е на основание на един член от Закона за горите, в който е посочено, че може да бъде издадена такава заповед, когато касае безопасността и здравето на хората, а африканската чума не е опасна за хората.

    „В европейската директива по въпроса основно третират свиневъдните обекти-задължения на ловците, че трябва да се намали популацията на дива свиня. Ограничения за достъп до горите няма, прескочили сме си сянката, както винаги.“, коментира още частният лесничей и допълни, че в областта-73% са гори от общата територия, няма нито един голям свинекомплекс, обаче има 190 дървопреработващи предприятия. „И това всичко трябва да спре за два месеца-загуба за абсолютно всички. Самият дърводобив е доста труден, има доста работници от други региони и като си отидат- няма да се върнат. В същото време- на откриване на зимния сезон в центъра на Пампорово, ако намерят дива свиня с африканска чума, какво, ще затворят Пампорово ли?“, риторично попита Комитов и допълни, че Испания от 30 години се бори с африканска чума и това касае мерки за биосигурност, а не избиване на свинете, като перифразира Сталиновата максима- “Има свиня-има проблем-няма свиня-няма проблем.“

    За предстоящи големи загуби и пропуснати ползи в дърводобивния и преработвателен бранш прогнозира и Янко Карамитев, председател на Национално сдружение на собственици на недържавни гори.

    „Казаха, че ще се опитат да отговорят на нашите изисквания, целта е поне дървесината, която е в гората да може да се извози, за да няма загуби за собствениците. Другото, което искаме е да не спират санитарните принудителни сечи, това е предпоставка за развитие на корояди, да не предизвикаме отново проблема от предишни години и да ги докараме отново до нашите гори. Много ще е трудно да издържим тези два месеца, в които не трябва да се влиза в гората. Не само за собствениците, но и за всички по веригата, добив и преработване. Над 50 хил.дк.частни гори попадат в зоната за карантина и за два месеца са под забрана за достъп.", обобщи Карамитев.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини