10 °C

Лесничей: В закона и евродирективите няма забрана за достъп до горите заради африканска чума

  Среща на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев с представители от дърводобивния бранш, ЮЦДП, Агенцията по горите и БАБХ, събра днес в Смолян експерти и представители на горския държавен и частен сектор, във връзка с ограниченията в инфектираните с АЧС зони. В срещата участваха и представители от общините, на чиито територии са установени случаи на заболяването. Проблемите са многостранни-достъпът до горските територии, където има регистрирани  заразени диви прасета, е спрян за два месеца-това пречи на добив на дървесина, на дърва за огрев, а от там и по веригата за дървопреработване, като и на животновъдите в тези райони, земеделските производители и гъбарите. Властите твърдят, че мерките са изключително необходими, ударно се готвят за предстоящия одит от ЕК как се прилагат, а потърпевши от бизнеса, частни собственици на гори и земеделски стопани, както и други специалисти твърдят, че са пресилени.

  „Стигнахме до компромис с кооперациите, разрешава им се добитата дървесина на склад да се извози. Предстои да се уточни с Централния епизоотичен щаб и МЗХГ как ще се процедира с повалената дървесина в резултат на заболявания или повалената и посечена дървесина, която не е на временен склад, въпрос поставен от страна на кооперациите по време на срещата днес. Вероятно утре /б.а. 27 август 2019г/ ще се разгледа и въпроса за добива на картофи, има вероятност той да бъде разрешен.“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов след срещата. Според него напрежение заради забраната за достъп в горите възниква само в община Чепеларе, където голяма част от горите на кооперациите са изцяло на територията на зоните със забрана за достъп.

  „Прави се организация за снабдяване с дърва от други гори, както и фирмите да добиват извън инфектираните зони с карантина. Огнищата остават три-за двете от тях /б.а. Девин и Змеица/  един месец е изтекъл, още един месец има, третото огнище - /б.а. край Забърдо/ края на забраната е около 10 октомври. За животновъдите остава ограничението за паша изцяло.“, обясни още Славов.

  Според зам.-министър Добрев цените на дървата за огрев тази година няма да скочат заради карантината и призова хората да се снабдяват колкото се може по-бързо с дърва, да не чакат лошото време, когато може да има спекулативна цена на дървесината. От частния бранш твърдят обаче съвсем друго.

  „Не съм убеден, че няма да има увеличение на цените. Дърводобивът има цикличност, в този период на годината дървопреработващите предприятия започват запасяване за зимата, когато няма дърводобив, трябва да имат запаси, сега има търсене на дървесина, но има забрана.“ Това обясни Емил Комитов, лесничей на частна практика, който коментира, че ако има нов случай на заразено диво прасе, карантината от два месеца автоматично продължава. Според него мерките, които се предприемат са прекалени и изобщо не се изискват нито от нашите закони, нито пък от европейската директива по въпроса, а държавните органи подхождат чиновнически и се презастраховат.

  Опитват се да ни накарат да бъдем търпеливи докато минела някаква проверка от ЕК, за да видели как сме си изпълнявали ние задълженията. Аз се порових и не съм убеден, че точно и правилно прилагат европейските норми в областта на африканската чума у нас-точно с ограничаване на достъпа до горите и всички тези, меко казано простотии, които се опитват да налагат.", коментира Комитов и допълни, че ограничаването на достъпа до горските територии е на основание на един член от Закона за горите, в който е посочено, че може да бъде издадена такава заповед, когато касае безопасността и здравето на хората, а африканската чума не е опасна за хората.

  „В европейската директива по въпроса основно третират свиневъдните обекти-задължения на ловците, че трябва да се намали популацията на дива свиня. Ограничения за достъп до горите няма, прескочили сме си сянката, както винаги.“, коментира още частният лесничей и допълни, че в областта-73% са гори от общата територия, няма нито един голям свинекомплекс, обаче има 190 дървопреработващи предприятия. „И това всичко трябва да спре за два месеца-загуба за абсолютно всички. Самият дърводобив е доста труден, има доста работници от други региони и като си отидат- няма да се върнат. В същото време- на откриване на зимния сезон в центъра на Пампорово, ако намерят дива свиня с африканска чума, какво, ще затворят Пампорово ли?“, риторично попита Комитов и допълни, че Испания от 30 години се бори с африканска чума и това касае мерки за биосигурност, а не избиване на свинете, като перифразира Сталиновата максима- “Има свиня-има проблем-няма свиня-няма проблем.“

  За предстоящи големи загуби и пропуснати ползи в дърводобивния и преработвателен бранш прогнозира и Янко Карамитев, председател на Национално сдружение на собственици на недържавни гори.

  „Казаха, че ще се опитат да отговорят на нашите изисквания, целта е поне дървесината, която е в гората да може да се извози, за да няма загуби за собствениците. Другото, което искаме е да не спират санитарните принудителни сечи, това е предпоставка за развитие на корояди, да не предизвикаме отново проблема от предишни години и да ги докараме отново до нашите гори. Много ще е трудно да издържим тези два месеца, в които не трябва да се влиза в гората. Не само за собствениците, но и за всички по веригата, добив и преработване. Над 50 хил.дк.частни гори попадат в зоната за карантина и за два месеца са под забрана за достъп.", обобщи Карамитев.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 15.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
  15 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
  15 дек 2019
  Последни новини