12 °C

Лесничей: В закона и евродирективите няма забрана за достъп до горите заради африканска чума

  Среща на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев с представители от дърводобивния бранш, ЮЦДП, Агенцията по горите и БАБХ, събра днес в Смолян експерти и представители на горския държавен и частен сектор, във връзка с ограниченията в инфектираните с АЧС зони. В срещата участваха и представители от общините, на чиито територии са установени случаи на заболяването. Проблемите са многостранни-достъпът до горските територии, където има регистрирани  заразени диви прасета, е спрян за два месеца-това пречи на добив на дървесина, на дърва за огрев, а от там и по веригата за дървопреработване, като и на животновъдите в тези райони, земеделските производители и гъбарите. Властите твърдят, че мерките са изключително необходими, ударно се готвят за предстоящия одит от ЕК как се прилагат, а потърпевши от бизнеса, частни собственици на гори и земеделски стопани, както и други специалисти твърдят, че са пресилени.

  „Стигнахме до компромис с кооперациите, разрешава им се добитата дървесина на склад да се извози. Предстои да се уточни с Централния епизоотичен щаб и МЗХГ как ще се процедира с повалената дървесина в резултат на заболявания или повалената и посечена дървесина, която не е на временен склад, въпрос поставен от страна на кооперациите по време на срещата днес. Вероятно утре /б.а. 27 август 2019г/ ще се разгледа и въпроса за добива на картофи, има вероятност той да бъде разрешен.“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов след срещата. Според него напрежение заради забраната за достъп в горите възниква само в община Чепеларе, където голяма част от горите на кооперациите са изцяло на територията на зоните със забрана за достъп.

  „Прави се организация за снабдяване с дърва от други гори, както и фирмите да добиват извън инфектираните зони с карантина. Огнищата остават три-за двете от тях /б.а. Девин и Змеица/  един месец е изтекъл, още един месец има, третото огнище - /б.а. край Забърдо/ края на забраната е около 10 октомври. За животновъдите остава ограничението за паша изцяло.“, обясни още Славов.

  Според зам.-министър Добрев цените на дървата за огрев тази година няма да скочат заради карантината и призова хората да се снабдяват колкото се може по-бързо с дърва, да не чакат лошото време, когато може да има спекулативна цена на дървесината. От частния бранш твърдят обаче съвсем друго.

  „Не съм убеден, че няма да има увеличение на цените. Дърводобивът има цикличност, в този период на годината дървопреработващите предприятия започват запасяване за зимата, когато няма дърводобив, трябва да имат запаси, сега има търсене на дървесина, но има забрана.“ Това обясни Емил Комитов, лесничей на частна практика, който коментира, че ако има нов случай на заразено диво прасе, карантината от два месеца автоматично продължава. Според него мерките, които се предприемат са прекалени и изобщо не се изискват нито от нашите закони, нито пък от европейската директива по въпроса, а държавните органи подхождат чиновнически и се презастраховат.

  Опитват се да ни накарат да бъдем търпеливи докато минела някаква проверка от ЕК, за да видели как сме си изпълнявали ние задълженията. Аз се порових и не съм убеден, че точно и правилно прилагат европейските норми в областта на африканската чума у нас-точно с ограничаване на достъпа до горите и всички тези, меко казано простотии, които се опитват да налагат.", коментира Комитов и допълни, че ограничаването на достъпа до горските територии е на основание на един член от Закона за горите, в който е посочено, че може да бъде издадена такава заповед, когато касае безопасността и здравето на хората, а африканската чума не е опасна за хората.

  „В европейската директива по въпроса основно третират свиневъдните обекти-задължения на ловците, че трябва да се намали популацията на дива свиня. Ограничения за достъп до горите няма, прескочили сме си сянката, както винаги.“, коментира още частният лесничей и допълни, че в областта-73% са гори от общата територия, няма нито един голям свинекомплекс, обаче има 190 дървопреработващи предприятия. „И това всичко трябва да спре за два месеца-загуба за абсолютно всички. Самият дърводобив е доста труден, има доста работници от други региони и като си отидат- няма да се върнат. В същото време- на откриване на зимния сезон в центъра на Пампорово, ако намерят дива свиня с африканска чума, какво, ще затворят Пампорово ли?“, риторично попита Комитов и допълни, че Испания от 30 години се бори с африканска чума и това касае мерки за биосигурност, а не избиване на свинете, като перифразира Сталиновата максима- “Има свиня-има проблем-няма свиня-няма проблем.“

  За предстоящи големи загуби и пропуснати ползи в дърводобивния и преработвателен бранш прогнозира и Янко Карамитев, председател на Национално сдружение на собственици на недържавни гори.

  „Казаха, че ще се опитат да отговорят на нашите изисквания, целта е поне дървесината, която е в гората да може да се извози, за да няма загуби за собствениците. Другото, което искаме е да не спират санитарните принудителни сечи, това е предпоставка за развитие на корояди, да не предизвикаме отново проблема от предишни години и да ги докараме отново до нашите гори. Много ще е трудно да издържим тези два месеца, в които не трябва да се влиза в гората. Не само за собствениците, но и за всички по веригата, добив и преработване. Над 50 хил.дк.частни гори попадат в зоната за карантина и за два месеца са под забрана за достъп.", обобщи Карамитев.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
  21 окт 2019
  Последни новини