Стотици гайди ще звучат на Втория национален събор на гайдата "Апостол Кисьов

Изображение 1 от 2

    Родопски песни и гайди отново ще звучат на гайдарския събор „Апостол Кисьов“ който ще се роведе на 14 и 15 септември в смолянското село Стойките. Националният събор на гайдата на името на създателя на емблематичния ансамбъл "100 каба гайди" се организира за втора поред година от Община Смолян и кметството на селото.

    Откриването ще започне на 14 септември от 11.00ч. пред паметника на Апостол Кисьов с гайдарско дефиле и поднасяне на венци. На сцената за изяви, която е в местността Потока, ще открият домакините с изпълнения на Ансамбъл „Борика“ към читалището в Стойките и сборен гайдарски оркестър. В 12.00ч. започват изявите на участниците в Събора и Школата за начинаещи гайдари. От 18.00 часа ще започне и юбилеен концерт на оркестър „15 години „101 каба гайди“ към читалище „Христо Ботев“ в Смолян с ръководител Костадин Илчев.

    На втория ден от Събора-15 септември, ще има прояви както на сцената, така и в читалището в Стойките, където в 9.30 ч. ще започне представянето на сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди“. Участниците ще започнат своите изяви на сцената в 11 часа, а закриването ще бъде в 14.00 часа .

    Националният събор по статут е културно събитие ,което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие, планира се да се провежда ежегодно. Носи името на фолклориста Апостол Кисьов, родом от село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър „100 каба гайди“-с първа концертна изява през 1961 година на събора „Рожен“. През 1972 година пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди-деца и възрастни и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо“ от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи.

    Съборът, посветен на Апостол Кисьов, е под патронажа на Министерство на културата, със съдействието на Община Смолян, Областна администрация Смолян, а организатор е Народно читалище „Пробуда-1903“ в Стойките.

    За участие са поканени изпълнители на двата вида българска гайда-каба и джура, на сцената ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти-българи и чужденци. Първото издание на Националния събор на гайдата през 2018г премина при голям интерес с над 300 участници, кръгла маса, фотоизложби.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини