Кметът на Неделино забрани поливане и пълнене на басейни, водоемите с под 1/4 от капацитета

Язовир "Пловдивци" е решение за общините Мадан и Рудозем, но в Неделино все още има криза с водата 

Засушаването през последните седмици наложи сериозни ограничения във водоподаването в много населени места в Смолянско.
Воден режим и забрана за поливане на земеделски площи е наложен в Община Неделино. Там поради авария част от града остана без питейна вода, а в цялата община със заповед на кмета Кехайов от 28 август е въведена забрана за поливане, миене на автомобили, улици, пълнене на басейни, както и всички други дейности, които биха затруднили водоподаването. Множество населени места в Община Неделино са без вода в по-голяма част от денонощието или с намален дебит, хората се оплакват, че носят вода от извори на разстояние повече от километър.

„Мярката е превантивна, защото е останал около 20% от капацитета на водоемите, нивата падат заради засушаване, а в дните 6, 7 и 8 септември има празник на Неделино, много търговци са наели площи, идват хора, гости.“, обясни кметът на Община Неделино Боян Кехайов и допълни, че проблемите с водата в общината са от много години и са всяко лято. „Причината е също така в това, че се е работило по вътрешната водопроводна мрежа в селата, но не са разработени нови водоизточници. Трябва да има стратегия по водохващането на нови източници.“, обясни кметът. Според него има възможност да се захранва с вода от язовир „Пловдивци“, който ще подава вода на съседната община Мадан, както и на Рудоземска община, които от години са също с проблемно водоснабдяване.

Част от Рудозем вече също е на воден решим, както и чепеларското село Орехово, в което водата се спира от 22.30ч. до 06 ч. сутринта, както и от 14:00 до 17:00 часа. Хората имат вода половината денонощие. Почасово се подава вода и в девинското село Грохотно, където през нощта няма подаване, както и между 10.00ч. и 16.00ч. заради поредна скрита авария, след отстранена такава преди седмица.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини