Хората в Община Борино остават в протестна готовност заради забраната за дърводобив

Недоволните от наложените ограничения за достъп до горите, заради африканска чума по дивите прасета, отложиха блокирането на главният път Девин-Доспат, но остават в протестна готовност.

Инициативен комитет планираше затваряне на пътното трасе в района на Борино на 1 септември 2019г. Той е инициирал подписки във всички населени места в Община Борино, като през първата седмица на септември очакват реални мерки в полза на местното население. Ако това не се случи, ще се престъпи към реални протестни действия.  
Причината за недоволството на местните хора е невъзможността за достъп в гората, което пречи на дърводобива, а въведената забрана е заради регистрирано на близо огнище на заразата.

Хората са категорични, че положението е нетърпимо, но отлагат протеста, докато ще видят дали ще се изпълни даденото обещание за доставка на дърва за огрев от други райони, но без оскъпяване. Към момента близо 2/3 от населението на Община Борино не е подсигурено с дърва за огрев, а местното Държавно горско стопанство, е започнало издаването на разрешителни за добив едва през юли.

Срещу наложените мерки категорично несъгласие заявиха кметове, представители на горовладелски кооперации, лесовъди и експерти от бранша. Спред тях те са излишни  ипречат на дърводобивния и дървопреработвателен сектор, което ще донесе сериозни загуби и много пропуснати ползи.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини