Детска градина в Смолян и училище в проект за обучение в първа помощ при бедствия

Като партньор БЧК – Смолян стартира дейности по проект „Безопасни училища: Разработване на онлайн платформа за безопасни и добре подготвени училища“.

Проектът е на обща стойност 175 448 € и e финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. В рамките на предстоящата учебна година (2019-2020) в него ще се включат общо 18 училища и детски градини от четири пилотни области в България – Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив.  За област Смолян в дейностите по проекта ще вземат участие ДГ "Родопчанче" в Смолян и СУ "Христо Ботев" в Девин. 

Целта на проекта е са се подобрят знанията на децата в детската градина и началните класове училищната безопасност, намаляване на риска от бедствия и оказване на първа помощ, както и как да се справят със стресови ситуации. В рамките на дейностите по проекта ще се разработи ресурсен каталог и унифициран пакет с материали, включващ съществуващи методики, дейности и игри по темите за намаляване на риска от бедствия, първа помощ, изменение на климата, училищна безопасност и психо-социална подкрепа.

Сред другите интересни резултати ще бъде създаване и изграждане на онлайн платформа за намаляване риска от бедствия и първа помощ за начални училища и детски градини - на базата на платформата Erste Hilfe Fit на Австрийския младежки Червен Чръст и материали на Сръбския Червен кръст. Ще бъде разработено онлайн обучение за намаляване на риска от бедствия, по което ще се обучат 12 учители и 12 доброволци на Червения кръст като „посланици”, за да се подпомогне пилотирането на модули и дейности в поне от 2 до 5 основни училища и детски градини за всяка страна.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини