-4 °C

"Видите ли мъж, веднага се изправете". Властите в Ингушетия, Русия, инструктират жените

Руските власти в населения основно с мюсюлмани регион в Северен Кавказ Ингушетия издадоха брошура, която инструктира жените „да отдават почит“ на мъжете.

Листовката, издадена през миналата седмица в столицата на региона Магас, е предназначена да дава базисни инструкции на младежите в Ингушетия за това как да се обличат и как да се държат на публични места, пише Свободна Европа.

Брошурата е издадена на 3 езика – ингушки, руски и ангийски.

Тя вече е доставена до всички части на региона, а властите съобщават, че ще бъде раздавана на децата в училище в началото на учебната година, която започва в понеделник.

Текстът на листовката призовава момичетата „да помнят почетното място на жената в ингушкото общество“ и инструктира „жени на всякаква възраст да оказват почит към мъже от всяка възраст“.

„Красотата на жената е в блясъка, добрите нрави, спокойния тон и стоенето далеч от непознати. Жените нямат право да викат и да говорят шумно на публични места“, пише в брошурата. Тя казва също, че „достойният ингуш никога няма да излезе от дома си с боси крака“, а носенето на „тесни дрехи“ е описано като „непристойно“.

Листовката инструктира също, че всеки трябва да направи път, когато срещу него идва някой, който е дори с един ден по-възрастен.

Кметът на Магас Беслан Тцечоев каза пред Радио Свобода, че текстът на брошурата е бил изготвен след консултации с местните старейшини, както и експерти по традициите на ингушите. Според него листовката по никакъв начин не дискриминира жените.

„Жените трябва да се изправят в присъствието на мъж, показвайки уважението си към тях, без значение на каква възраст са. Дори възрастна жена се изправя, когато е на публично място, за да покаже уважение към момче тийнеджър“, казва Тцечоев.

Правозащитни организации от години твърдят, че правата на жените в Северен Кавказ се нарушават. Властите в региона отговарят, местните традиции често противоречат на западните ценности.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  In
  incubo
  8 -2
  17:42, 3 сеп 2019
  това да не е за раждане на нови талибани
 • 2
  Ри
  рита
  1 -2
  11:00, 5 сеп 2019
  Мислех си че това са отживелици. С изненада установявам че не са. Жените продължават да са второ качество и трябва да стават прави когато видят мъж, продължават да са стока на много места по света и там никой не се интересува от чувствата им.Могат да бъдат назидателно убивани с камъни пред хората или от собственото си семейство ако не се подчинят.Забележете дори бог е мъж и в това няма нищо случайно и колкото и да сме префинени на запад все пак Мария Магдалена не е спътница на Христос, а пропаднала жена .... Това е мъжки свят

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини