Караянчева: За Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя

В пост в социалната мрежа Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъква, че е важно да направи "някои уточнения по повод подадената от г-жа Мая Манолова оставка от поста Омбудсман на Републиката".

"Прочетох какви мотиви е обявила тя в депозирания вчера в деловодството на Народното събрание документ. Оказва се, че една трета от тези мотиви /първите два от общо шест/ са директна критика срещу законодателната власт, която според нея не е проявявала достатъчно активност по отношение на предлаганите от нея законотворчески инициативи.", пише Караянчева.

"Като доказателство Манолова посочва, че парламентът се е съобразил с "едва" половината от общо 5100 нейни препоръки по законопроекти. Г-жа Манолова е била депутат и заместник-председател на Народното събрание достатъчно дълго, за да знае механизма, по който се разглеждат законопроекти и препоръки по законопроекти от институции, които по Конституция нямат право на законодателна инициатива. Всеки постъпил от страна на администрацията на Омбудсмана законопроект, както и всяка препоръка, са били разпределяни надлежно до парламентарните групи. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива. Фактът, че част от тях така и не са стигнали до пленарна зала, означава, че не са събрали подкрепа, включително и сред опозицията. Защо това е било така? Не бих искала да раздавам оценки, а и не ми е работа. Но здравият разум сочи, че ако качеството им е било адекватно на впечатляващото количество, тези законопроекти и препоръки щяха да се радват на друга съдба.", споделя шефката на Парламента.

Караянчева подчертава, че не приема образа, който Мая Манолова рисува на 44-то Народното събрание - "240 безотговорни народни представители срещу самотната фигура на единствения закрилник на граждани". Според председателката на парламента, ако предложенията на Омбудсмана са били достатъчно добри, то те са щели да намерят подкрепа в пленарна зала.

"От достатъчно дълго съм в политиката, за да разбирам защо за Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя.", пише Цвета Караянчева и подчертава, че не желае това да става за сметка на бившите колеги на Манолова.

Караянчева обвини Манолова, че доста често е сменявала позицията си по част от проблемите, които изрежда като мотиви в оставката си.

В заключение парламентарната председателка пише "Пожелавам на г-жа Манолова да проведе една достойна кандидат-кметска кампания, но не виждам как очернянето на парламентарната институция ще й помогне в тази битка.".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Сп
    споко
    2 0
    10:57, 4 сеп 2019
    Защо не се съсредоточи върху проблемите, които ще решат тези "количествени " предложения. Може да не са добре украсени като визията на председатела на НС , но са нужни на гражданите. Не може заради формата да се елиминират предложения със съдържание.
    Смяната на позиция означава едно - да се вслушаш в здравите аргументи на другата страна. Това е неприемливо за ГЕРБ на всички нива
  • 2
    Ти
    Тия
    1 0
    11:27, 4 сеп 2019
    ГЕРБ винаги си печели негативи,насочвайки се да оплюва конкурентите си.Щом не се страхуват от нищо,да си траят и да си гледат тяхната учителка.Няма по-лоша кампания от тази да плюеш и да нападаш,вместо да изтъкваш собствените си преимущества.А тази Караянчева е с речник на махленска клюкарка и най-малко може да дава акъли.Манолова е класи над нея.
  • 3
    Ба
    Банго Васил
    1 0
    14:12, 4 сеп 2019
    Караянчева --- пръчка

Още новини

Последни новини