Радиоактивни отломки по крайбрежието след взрива на руския военен полигон край Северодвинск

След взрива на руския военен полигон Ньонокса край Северодвинск по крайбрежието на Бяло море са разпръснати радиоактивни отпадъци. Излъчването превишава допустимото ниво между 4 и 8 пъти, съобщава Би Би Си.

Екологът Алексей Климов и журналистът Николай Карнеевич разказват, районът с радиоактивните отломки не се охранява и дори не са поставени предупредителни знаци.

Максималният радиационен фон, измерен при един от тези детайли, намерен в устието на река Верховка, е 186 микрорентгена на час. Безопасното ниво е 20-50 микрорентгена за час. 

Припомняме, от руската държавна корпорация "Росатом" съобщиха, че на 8 август край Северодвинск се е взривила ракета с радиоизотопен източник на захранване. Тогава загинаха петима нейни служители и двама военни. И досега не е известно какво е станало в действителност, тъй като руските власти дават твърде оскъдна информация, според местни жители - дори невярна.

В района, където са разпръснати радиоактивните отломки, има два понтона, единият от които е деформиран, съобщават Климов и Карнеевич. Двамата случайно са открили понтоните докато са се разхождали по брега след среща с местни жители.

Климов споделя пред Би Би Си, че заедно с Карнеевич са решили на 30-31 август да направят преход от река Солза ( намираща се на около 20 км западно от Северодвинск) до Ньонокса по крайбрежието на Бяло море. Те са искали да видят дали по брега има трупове на животни и риби, както и да потърсят изхвърлени от морето отломки от взривеното оборудване.

"Скоро ще стане месец оттогава. Местното население е в ролята на заложник. Живеем като на окупирана от враг територия. Държат ни в неведение и страх." - коментира Карнеевич.

По думите му, властите се са дали точна информация за инцидента.

При тази своя разходка Климов и Карнеевич не са стигнали до района, където впоследствие се е оказало, че се намират понтоните.

Би Би Си публикува в YouTube кадри от проведената след това импровизираната разходка на двамата с жители на Ньонокса на 31 август. Към момента обаче видеото с тези кадри вече не е налично в мрежата.

Екологът разказва, че е съобщил на местните хора, че няма отпадъци и трупове на животни. Освен това е ги е уверил, като се е позовал на официални съобщения на руските власти, че могат да берат гъби и горски плодове, да прибират реколтата си без да се страхуват от радиация. Жителите на Ньонокса реагирали остро на уверенията му и го засипали с въпроси за характера на взрива, посоката на вятъра и защо населението не е било известено за аварията в деня, в който е станала, нито за причините.

Хората са изразили възмущението си от липсата на официална информация.

"След тази авария престанах да вярвам на Първи канал и изобщо на телевизията. Защото се убедих, че нищо не знаем за станалото, всичко скриха от нас. Защо да вярвам на новините след всичко това? Изгубих доверие във властите." - заявява местна жителка.

Хората от Ньонокса са разказали на Климов и Карнеевич, че на пясъчна коса в устието на Верховка има понтона, при които са измерили повишена радиация.

След като един от хората е направил опит да качи снимки в интернет, е бил накаран да подпише декларация, че няма да разгласява информация.

Карнеевич разказва, че местните жители се тревожат за здравето си, но в същото време се страхуват да направят каквото и да било, за да не предизвикат реакция от страна на властите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини