Ансамбл "Родопа" стартра новия творчески сезон с амбиция за достойно отбелязване на 60-тата си годишнина

Изображение 1 от 3

    Главният художествен ръководител Адриан Петров посочи, че сезонът ще бъде разделен на две части. «Първата ще бъде посветена на продължаващото национално турне на спектакъла  «Невястата». Заедно с това ще започнем работа по новия спектакъл на ансамбъла „Нощ на фолклора», посочи Петров. Втората част на сезона ще бъде свързана с отбелязването на 60–годишния юбилей на ансамбъла, който е създаден през 1960 г. «Цялата година ще премине  под това мото, което е свързано с Родопите, за да покажем красотите на родопската песен, родопския фолклор и инструменти“, обясни Петров. Той уточни, че заедно с директора на ансамбъла Сийка Василева и всички колеги си поставят доста амбициозна задача – да покажат новите гласове и новото звучене на ансамбъла и всичко това в симбиоза с  Общинския духов оркестър, които са част от голямото семейство на ФА „Родопа“.  Това са част от творческите задачи, които ръководството си е поставило.  «Ансамбъл «Родопа» има своето уникално място в българското изкуство и той го заслужава, защото го е защитил по един непреходен и категоричен начин“, заяви още гл. художествен ръководител на културната институция.

    ФА „Родопа“ се утвърди като една емблема, въпреки трудностите, които са ежедневни и заедно трябва да преодоляваме, каза при откриването на новия творчески сезон  зам.-кметът Марин Захариев. По думите му  с правилното управление, с подходите, които са били възприети, като цялостното менажиране, спектакли, осигуряването на автобус, показват че това може да бъде една структура  по-различна от тази преди години. Захариев допълни, че през следващата година подобаващо ще бъде отбелязан и 60-годишния юбилей на ансамбъла. „Фактът, че той има участия в различни градове и хората от няколко години питат и се интересуват от дейността му, показва че ансамбълът е нужен на Смолян и Родопите. Трябва  да го възприемаме като общородопски ансамбъл, като ансамбъл на планината. Колегите от останалите общини в областта също трябва да го ползват и да го чувстват като нашия родопски ансамбъл“, посочи  Захариев. Той каза, че една от основните причини Роженският събор тази година да е имал такъв голям успех е приносът на ансамбъла. Захариев увери,  че  община Смолян ще продължава да помага на ансамбъла и заедно ще вървят напред.

    Петров  благодари на община Смолян и на всички от ФА «Родопа» за изминалия творчески сезон, през който той е достигнал до най-високите върхове на музикалното и танцово изкуство.

    «Ансамбъл „Родопа» е една институция, която е създала големи имена в българското изкуство и е пренесла през годините онова, което нашите деди са ни оставили като наследство, а именно невероятното фолклорно богатство на тази магнетична планина Родопа», каза в заключение Петров.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини