Гуинет Полтроу била "ключов източник" в разкритията за Харви Уайнстийн

Актрисата Гуинет Полтроу бе определена като ключова фигура в историята на "Ню Йорк таймс", където за първи път бяха публикувани редица обвинения за сексуално посегателство срещу Харви Уайнстийн, което след това доведе до изключването на филмовия продуцент от неговата собствена компания и няколко съдебни дела, пише "Гардиън".

В нова книга, озаглавена "Тя каза: Пробивът на историята за сексуално посегателство, която разпали движение" на Джоди Кантор и Меган Тухей - репортерите на "Ню Йорк таймс", чиято история на 5 октомври 2017 г. предизвика падението на Харви Уайнстийн, се твърди, че Полтроу се е страхувала да бъде цитирана, но се е превърнала в един от първите и много съществени източници, споделили своята история за сексуално посегателство и опитала да привлече и други актриси, които да говорят открито за това.

В предаването Today Show авторките на книгата казват, че Гуинет Полтроу всъщност е била сред първите, откликнали на обажданията им. Те разказват още, че тя е била решена да помогне на разследването им, дори когато Харви Уанстийн се появил по-рано на парти в дома й и тя била принудена да се скрие в банята, докато разговаря с репортерите.

Актрисата, която участва в редица филми на Уайнстийн, сред които и "Влюбеният Шекспир", по-късно е цитирана от Кантор и Рейчъл Ейбрамс да обвинява продуцента в сексуална злоупотреба. "Бях дете, имах договор, бях вцепенена." След като тогавашният й партньор Брад Пит се конфронтира с Уайнстийн, тя споделя, че си е помислила, че той ще я уволни.

Уайнстийн, който съвсем скоро ще се изправи на съд по обвинения в изнасилване и сексуална злоупотреба, отрича всички обвинения за сексуална дейност без взаимно съгласие.

В изявление, публикувано вчера в изданието Deadline, представители на Уайнстийн поставят под въпрос нейното твърдение, че работата й е била заложена на карта. В него те твърдят, че актрисата идва от холивудско семейство, в което бащата е топ продуцент, а майката - известна актриса, а неин кръстник е Стивън Спилбърг. "Не е имала нужда да прави филми с Харви Уайнстийн, тя го е искала и е спечелила топ отличия и е била най-високоплатената актриса за близо десетилетия, с Уайнстийн... Историята й за това как работата й е била поставена под залог е просто неоснователна."

Кантор и Тухей описват и действията на адвокат Лиса Блум, която работи на страната на Уайнстийн. Нейно съобщение, написано през 2016 г, е цитирано в книгата. В него тя очертава план за това как обвиненията на Роуз Макгоуан да бъдат подкопани, цитирайки своя опит като представител на различни жертви. В него тя пише, че има опит с подобни на Роуз жертви, тъй като е представлявала много от тях. "Можем да публикуваме статия за това как тя става все по-объркана, така че, когато някой я потърси в "Гугъл", да излиза това и така да я дискредитира."

В интервю за "Варайъти" по повод книгата Макгоуън сподели, че онова, което тези хора са й сторили, е систематично и зло, както и че това е един от най-лошите случаи на манипулация, за които е чувала. Тя определя мейла на адокатката за потресаващ и призовава да й бъдат отнети правата да практикува.

След това Блум се извини в социалните мрежи повторно след първото си извинение от 2017 г. и написа, че се учи повече от грешките си, отколкото от своите успехи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини