С отделни решения Административният съд отмени наредби, приети от Общински съвети в четири общини

Смолянският административен съд с Решение № 299/12.09.2019 г. по адм. дело № 271/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян Наредба за определяне размера местните данъци и такси на територията на община - Девин, приета с Решение № 163 по протокол № 21/22.12.2008 г. на Общински съвет - Девин, изменена  и допълнена с Решение № 5 по протокол № 1/20.01.2010г., Решение № 5 по протокол № 3/27.01.2011г., Решение № 258 по протокол № 15/21.12.2013г., Решение № 31 по протокол № 5/22.12.2015г., Решение № 168 по протокол № 13/28.10.2016г., Решение № 54 по протокол № 5/31.03.2017г., Решение №182 по протокол № 18/29.12.2017г., Решение № 1 по протокол №1/23.01.2019г. на Общински съвет-Девин.  
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитирания подзаконов нормативен акт с разпоредбите на чл.26 от Закона за нормативните актове, в редакцията от 2007 г. ДВ бр.№ 46/2007г. като същия е приет, без да е обнародван проекта и без да е даден 14-дневен срок за обществено обсъждане. Твърди се, че Наредбата  е приета без данни проекта за същата, ведно с мотивите и становищата на заинтересованите страни – партии и организации да са били публикувани на интернет страницата на общината преди приемането й.
В мотивите си съдът приема, че  протестът е основателен, тъй като са нарушени процесуалните правила по издаване на оспорения подзаконов административен акт, поради което оспорената наредба следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 300/12.09.2019 г. по адм. дело № 260/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян Наредба за управление на отпадъците на община - Неделино, приета с Решение № 347 по протокол № 31/30.07.2013 г. на Общински съвет- Неделино.
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитирания подзаконов нормативен акт с разпоредбите на чл.26 от Закона за нормативните актове, в редакцията от 2007 г. ДВ бр.№ 46/2007г., като същия е приет, без да е обнародван проекта и без да е даден 14-дневен срок за обществено обсъждане. Твърди се, че Наредбата  е приета без данни, проекта за същата, ведно с мотивите и становищата на заинтересованите страни –партии и организации да са били публикувани на интернет страницата на общината преди приемането й.
В мотивите си съдът приема, че  протестът е основателен, тъй като са нарушени процесуалните правила по издаване на оспорения подзаконов административен акт, поради което оспорената наредба следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 301/13.09.2019 г. по адм. дело № 301/2019 г., отмени по оспорване на „Р.А.“  ЕООД разпоредбата на чл. 34, ал.1 от Наредба  за управление на отпадъците на територията на община - Борино, приета с Решение № 378  по  протокол  № 52 от 26.06.2014 г. на Общински съвет - Борино.
Оспорващият твърди, че оспорената норма е незаконосъобразна, тъй като въвежда разрешителен режим за събиране на ИУМПС, при положение, че в акт от по-висша степен - ЗУО, не се съдържа такова изискване.
В мотивите си съдът приема, че нормата на чл. 34, ал.1 от цитираната наредба противоречи на акт от по-висока степен, като въвежда допълнителни условия за осъществяване на дейността по събиране и транспортиране на ИУМПС - наличие на разрешение, поради което оспорената норма следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 302/13.09.2019 г. по адм. дело № 296/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян разпоредбите на чл.9 в частта относно "....събиране....транспортиране..."; чл.35, ал.1 и  чл.49, ал.1 в частта относно "...събиране"; чл.40, ал.1, чл.45, ал.1 в частта осносно "...събиране...транспортиране..." и чл.78 от Наредба за управление на отпадъците на територията на община Златоград, приета с решение № Е 1059 по протокол № 71/26.05.2015г. на Общински съвет – Златоград, поради тяхното противоречие с нормата на чл. 35, ал.2, т.2 вр. ал.1 ЗУО.
В протеста се развиват съображения за незаконосъобразност на тези текстове поради провиворечието им с нормативен акт от по-висока степен- ЗАНН относно нормата на чл. 78 от наредбата и чл. 35, ал.2, т.2 ЗУО по отношение на останалите текстове.
В мотивите си съдът приема, че цитираните текстове се явяват в съществено противоречие с нормата на акт от по-висша степен, поради което са незаконосъобразни и следва да бъдат отменени.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини