12 °C

С отделни решения Административният съд отмени наредби, приети от Общински съвети в четири общини

Смолянският административен съд с Решение № 299/12.09.2019 г. по адм. дело № 271/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян Наредба за определяне размера местните данъци и такси на територията на община - Девин, приета с Решение № 163 по протокол № 21/22.12.2008 г. на Общински съвет - Девин, изменена  и допълнена с Решение № 5 по протокол № 1/20.01.2010г., Решение № 5 по протокол № 3/27.01.2011г., Решение № 258 по протокол № 15/21.12.2013г., Решение № 31 по протокол № 5/22.12.2015г., Решение № 168 по протокол № 13/28.10.2016г., Решение № 54 по протокол № 5/31.03.2017г., Решение №182 по протокол № 18/29.12.2017г., Решение № 1 по протокол №1/23.01.2019г. на Общински съвет-Девин.  
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитирания подзаконов нормативен акт с разпоредбите на чл.26 от Закона за нормативните актове, в редакцията от 2007 г. ДВ бр.№ 46/2007г. като същия е приет, без да е обнародван проекта и без да е даден 14-дневен срок за обществено обсъждане. Твърди се, че Наредбата  е приета без данни проекта за същата, ведно с мотивите и становищата на заинтересованите страни – партии и организации да са били публикувани на интернет страницата на общината преди приемането й.
В мотивите си съдът приема, че  протестът е основателен, тъй като са нарушени процесуалните правила по издаване на оспорения подзаконов административен акт, поради което оспорената наредба следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 300/12.09.2019 г. по адм. дело № 260/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян Наредба за управление на отпадъците на община - Неделино, приета с Решение № 347 по протокол № 31/30.07.2013 г. на Общински съвет- Неделино.
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитирания подзаконов нормативен акт с разпоредбите на чл.26 от Закона за нормативните актове, в редакцията от 2007 г. ДВ бр.№ 46/2007г., като същия е приет, без да е обнародван проекта и без да е даден 14-дневен срок за обществено обсъждане. Твърди се, че Наредбата  е приета без данни, проекта за същата, ведно с мотивите и становищата на заинтересованите страни –партии и организации да са били публикувани на интернет страницата на общината преди приемането й.
В мотивите си съдът приема, че  протестът е основателен, тъй като са нарушени процесуалните правила по издаване на оспорения подзаконов административен акт, поради което оспорената наредба следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 301/13.09.2019 г. по адм. дело № 301/2019 г., отмени по оспорване на „Р.А.“  ЕООД разпоредбата на чл. 34, ал.1 от Наредба  за управление на отпадъците на територията на община - Борино, приета с Решение № 378  по  протокол  № 52 от 26.06.2014 г. на Общински съвет - Борино.
Оспорващият твърди, че оспорената норма е незаконосъобразна, тъй като въвежда разрешителен режим за събиране на ИУМПС, при положение, че в акт от по-висша степен - ЗУО, не се съдържа такова изискване.
В мотивите си съдът приема, че нормата на чл. 34, ал.1 от цитираната наредба противоречи на акт от по-висока степен, като въвежда допълнителни условия за осъществяване на дейността по събиране и транспортиране на ИУМПС - наличие на разрешение, поради което оспорената норма следва да бъде отменена като незаконосъобразна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Смолянският административен съд с Решение № 302/13.09.2019 г. по адм. дело № 296/2019 г., отмени по протест на Окръжна прокуратура - Смолян разпоредбите на чл.9 в частта относно "....събиране....транспортиране..."; чл.35, ал.1 и  чл.49, ал.1 в частта относно "...събиране"; чл.40, ал.1, чл.45, ал.1 в частта осносно "...събиране...транспортиране..." и чл.78 от Наредба за управление на отпадъците на територията на община Златоград, приета с решение № Е 1059 по протокол № 71/26.05.2015г. на Общински съвет – Златоград, поради тяхното противоречие с нормата на чл. 35, ал.2, т.2 вр. ал.1 ЗУО.
В протеста се развиват съображения за незаконосъобразност на тези текстове поради провиворечието им с нормативен акт от по-висока степен- ЗАНН относно нормата на чл. 78 от наредбата и чл. 35, ал.2, т.2 ЗУО по отношение на останалите текстове.
В мотивите си съдът приема, че цитираните текстове се явяват в съществено противоречие с нормата на акт от по-висша степен, поради което са незаконосъобразни и следва да бъдат отменени.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини