8 °C

Китай за три дни "идва" в Момчиловци, откриват V-я фестивал на киселото мляко

Днес в село Момчиловци ще се открие V-я ежегоден „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции България – Китай. Тази година събитието ще се проведе под надслов „Киселото мляко – новият път на коприната“ в дните между 21-23.09.2019 г.

На 21 септември 2019-та г. от 16.30ч. Официално ще стартира поредното издание на фестивала на киселото мляко в смолянското село Момчиловци, което в продължение на три дни ще се превърне в място за среща на две далечни култури като българската и китайската.

Гайдарски оркестър към местното читалище ще открие празничната програма, която в трите дни съдържа освен родопски фолклор, изложение на производители на млечни продукти, народни художествени занаяти, био и еко натурални продукти, кулинарни демонстрации на родопска и национална, както и китайска кухня, конкурс за красота, снимка, детска творческа работилница и състезание по надяждане с кисело мляко, както и други забавления за гости и домакини.
Гостите от Китай ще се представят в трите дни на фестивала с павилион на китайската култура и занаяти и китайски традиционни танци.

От 8 години Български център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и китайската компания Bright Dairy & Food Co. за популяризиране на село Момчиловци в Китай. Компанията произвежда млечен продукт носещ името на смолянското село Момчиловци, който се радва на огромен успех на пазара на азиатския гигант. Китайците заложиха на родопското дълголетие и здравословен начин на живот като маркетингов символ на продукта, който произвеждат като кисело мляко „Момчиловци“.

Така вече няколко години в селото се организира празничен септемврийски тур от събития, изложения на занаяти, екопродукти от български ферми, гости от Китай и конкурса "Мис Родопи-кралица на киселото мляко 2019"  за красива българска девойка, която да стане рекламно лице на марката за една година. Част от програмата за създаване на връзки с родопското село са и провежданите през лятото курсове по китайски език, калиграфия и традиционна медицина за желаещите да се запознаят с древната култура.

С подкрепата на Министерство на туризма и Посолството на КНР в у нас се работи за утвърждаването на с. Момчиловци като желана дестинация за китайските туристи и инвеститори, посещаващи България. Един от основните акценти при представянето на България в туристически информационни центрове в Китай е Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци и киселото мляко като традиционен български продукт. 

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
15.10.2019
Последни новини