САЩ не дали визи на делегацията на Лавров за Общото събрание на ООН

Председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косечев обяви, че не е получил виза за участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават руските медии.

По думите му общо 10 членове на руската делегация не са получили визи, като САЩ не са ги оформили навреме. Косачев определи създалото се положение "възмутителна акция", която няма обяснение.

Както уточни той пред в. "Комерсант", сред тези, които не са получили виза, са Леонид Слуцкий, който е председател на комисията по външните работи към Държавната дума (долната камара на руския парламент), както и осем служители на руското външно министерство, включително Сергей Бутин, който е главен преводач и началник на канцеларията на руския външен министър.

Всички те трябваше да придружават руския външен министър Сергей Лавров при пътуването до Ню Йорк и участието в Общото събрание на ООН.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи инцидента като "възмутителен пример" за неуважение и "неизпълнение на задължения в качеството на прииемаща страна" от страна на САЩ. Ситуацията ще бъде основната тема на разговора между Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Захарова обясни, че документите за издаването на визи са били подадени в срока, указан от американските власти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини