До дни откриват сезона за групов лов на диви прасета, няма нови случаи на африканска чума в Смолянско

„През изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян, както и констатирани нови случаи на положителни проби от Африканска чума по свинете (АЧС).“. Това заяви днес д-р Сава Бозуков – директор на ОДБХ-Смолян, на ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Д-р Бозуков коментира, че стриктното спазване на предписанията и мерките за ограничаване на заболяването в региона, за момента дават добри резултати и всички установени положителни проби на АЧС в област Смолян са от полуразложени трупове на дива свиня.

„Спазват се наложените забрани и се осъществява контрол от страна на служителите на стопанствата. Няма нови инфектирани зони.“, каза инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян. Той декларира, че продължават да се спазват ограниченията в установените инфектирани зони, продължава да се осъществява контрол за достъпа на хората, които нямат отношение с претърсването на района, дърводобивът също е спрян в тези зони.

„Очаква се да се открие груповият лов на дива свиня тази или следващата седмица, в зависимост от заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите.“, обяви инж. Румен Евтимов – главен експерт от РДГ-Смолян и допълни, че през изминалата седмица са отстреляни общо 14 диви свине на територията на област Смолян.

Във връзка със затрудненията с утвърждаване на места за загробване в община Борино и община Неделино, обсъждани и в предходни заседания, заместник-областният управител Владимир Гърбелов призова институциите да обединят усилия и да се намери решение на този въпрос още в рамките на тази седмица.

Инж. Исаев уточни, че горските стопанства ще съдействат и при необходимост ще предоставят горски терен за целта. От Басейнова дирекция също потвърдиха готовността си за съдействие и бързо придвижване на процедурата при посочване от общините на подходящи за загробване терени.

Постоянната областна епизоотична комисия единодушно гласува за допускане на служители от Държавен фонд „Земеделие“ в инфектираните зони при спазване на всички мерки за биосигурност, утвърдени от БАБХ. Решението бе взето след отправена молба от страна на Денислав Костов – директор на Областна дирекция-Смолян към Държавен фонд „Земеделие“, поради необходимост от извършване на теренни проверки на земеделски площи, които има вероятност да попаднат в зоните с ограничения, и да не се забавя плащането към земеделските стопани.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини