Омбудсманът смята за неприемливо първите три дни от болничните да се плащат от работниците

Според омбудсмана Диана Ковачева първите три дни от болничните не трябва да бъдат за сметка на работещите. Това твърди тя в своя официална позиция.

Омбудсманът е на мнение, че проблемът със злоупотребите няма да се реши, когато не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, защото така ще се утежни допълнително положението на болния, когато има нужда от големи разходи за лечение.

Ако първите три дни от болничния бъдат за сметка на работещите, те ще са поставени в положение да плащат осигуровки, а не да получават обезщетение при загубена работоспособност. Ковачева определи това като „неприемлива възможност".

 

Омбудсманът Диана Ковачева иска да се прекрати практиката с фалшивите болнични, защото по нейни думи „всички са ощетени".

Става въпрос за случаите, при които болничните са издадени формално, без реално работниците да са във влошено здравословно състояние и в действителност да се нуждаят от ползване на отпуск за временна неработоспособност.

Според нея работодателят също е ощетен, защото той не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност на работника, а може да извърши и разходи за извънреден труд.

В случай, че този период продължи по-дълго НОИ също е ощетен, защото заплаща остатъка от болничния.

По думите й са засегнати и интересите на гражданите, които внасят социални осигуровки, изтичащи за заплащане на подобни неправомерни обезщетения.

Според омбудсмана трябва да се намери баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работниците.

"Като обществен защитник съм длъжна да напомня, че при обсъждането на този важен социален проблем не бива да забравяме за интересите на гражданите, чиито права следва да останат гарантирани, заяви още омбудсманът.

Според Ковачева трябва да има по-ефективен контрол при издаването на болничните и спазване на режима. Омбудсманът призовава за диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки срещу злоупотребите

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини