10 °C

7 000 специалисти по здравни грижи излизат на национален протест на 7 октомври

Около 7 000 хиляди специалисти по здравни грижи от цялата страна излизат на национален протест в столицата на 7 октомври с искания ситуацията в здравеопазването да бъде подобрена.

От КНСБ настояват колективният трудов договор да стане задължителен за всички медицински специалисти, промяна в Закона за лечебните заведения за специалисти, промяна в заплатите, възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества да подпишат колективните трудови договори и по-голям бюджет от Министерство на здравеопазването за болниците.

Това стана ясно на пресконференция на КНСБ, посветена на предстоящия национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Националният протест на специалистите по здравни грижи ще се състои на 7 октомври, от 11 ч. на столичния площад "Независимост". Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. Основните проблеми пред съсловието са ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

На протеста ще бъде заявено, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор.

КНСБ настоява бюджетът на НЗОК за 2020 г. да бъде вдигнат с 600 млн. лв. Те ще поискат да бъде определена каква част от парите по клинични пътеки да отидат за заплащането на лекарите и медицинските специалисти. Синдикалната организация смята, че исканията на здравните специалисти могат да бъдат изпълнени в няколко стъпки още този октомври след местните избори и с новия бюджет на НЗОК за 2020 г.

"Ако бъде впрегнат конят пред каруцата, голяма част от напрежението в здравеопазването ще бъде туширано", сигурен е вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Д-р Кокалов запита как по време на предизборна обстановка един кмет обещава, че ще подобри здравеопазването, а да не може да привлича персонал и да предложи възнаграждение, което да удовлетворява и младите хора. "Ние можем да организираме да бъдат подадени масови заявления за напускане, но защо държавата да бъде поставена на колене", запита вицепрезидентът на КНСБ.

Ако бъдат изпълнени тези законодателни промени, Кокалов е сигурен, че исканията на здравните специалисти ще бъдат изпълнени.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май 2018 г. на Световния ден на сестрите в София Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи свика първия митинг, на който присъстваха близо 5 000 души и бяха заявени исканията на специалистите по здравни грижи. Повече от година всички ние чуваме и виждаме продължаващите вълнения в сектора, защото исканията за увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи не са изпълнени навсякъде, посочи Димитров.

Тогава на протеста на масата на преговорите в здравния отрасъл синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" договориха нивата на заплащането - 900 лева заплата за медицински специалист и 1 200 начална заплата за лекар. Към настоящия момент изпълнението върви не с тези темпове, които синдикалната организация е смятала.

На доста места вече са постигнати нивата в болници, в училищно и детско здравеопазване и във финансираните от Министерство на здравеопазването лечебни заведения и институции, отчете президентът на КНСБ.

"Търпението на работещите в сектора се изчерпва и е дошло време за поредния наш общ митинг-шествие, което да удари по масата, за да се случат нещата", закани се Димитров.

От своя страна председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че Асоциацията ще изпълнява тяхната политика за натиск върху управляващите за уважение исканията на здравните специалисти.

Ние ще упражним всички възможни действия за натиск, за да се случи това, което искаме - спазване на колективния трудов договор и неговото разширяване, увеличение на възнаграждението с две минимални заплати, да бъде дадена законодателна възможност на общините да дофинансират лечебните заведения, държавата да се ангажира с възможностите за продължаващите обучения на специалисти по здравни грижи. Това са основните причини, поради които лекарите протестират, защото исканията им не се изпълняват.

"Проблемите при нас ще се задълбочават, защото 1/3 от персонала е на предпенсионна възраст", посочи Василева. Тя се закани, че те ще отстояват исканията на специалистите по здравни грижи, ще продължат да ги отстояват и ако не бъдат изпълнени, няма да носят никаква отговорност за българското здравеопазване.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини