Стартира осмото издание на театралния фестивал "Забранено за възрастни"

„Щастлив съм заедно да дадем началото на осмото издание на Фестивала „Забранено за възрастни““, така областният управител Недялко Славов приветства децата, родителите, организаторите, актьорите и гостите на откриването на тазгодишното издание на Фестивала „Забранено за възрастни“.
„Това не е мой протоколен ангажимент, а го правя с дълбоката си убеденост, че този фестивал е необходим и много полезен за нашите деца.“, каза Славов, отбелязвайки, че за трета поредна година с удоволствие приема да бъде патрон на представленията в област Смолян.  „Аз много се радвам, че го има този фестивал! В много от населени места в региона това е единствената възможност за развлечение на децата, живеещи там, и аз ви благодаря, че фестивалът успява да докосне децата от всяко едно населено място в Родопите, от всяко училище или детска градина. Всичко това дава възможност на нашите деца да израстват интелектуално и творчески, да се докоснат до изкуството, а защо не и от тях да излязат бъдещите актьори на Родопите.“
„Тази година във фестивалната програма има нови елементи, и те са насочени към децата със специфични потребности, което им дава възможност да се приобщят към изкуството.“, Славов обърна специално внимание, като изрази дълбоки поздравления и за тази чудесна идея.    
„Оценявам всичко, което правите от Фондация „За Родопите“, и ви благодаря за това!“, така областният управител поздрави актрисата Десислава Минчева-Тодорова, Петър Тодоров и всички от фондацията за признанието от националните награди  „Про Култура“ в категория „Фестивали“, именно за Фестивала „Забранено за възрастни“.
В заключение Славов пожела на всички успешно провеждане на фестивала и много положителни емоции.
Децата, родителите, организаторите и гостите бяха приветствани и от народния представител д-р Даниела Дариткова.
VIII-то издание на фестивала "Забранено за възрастни" традиционно се откри с концерт-спектакъл на детските и младежки театрални състави от град Смолян в Зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“. Представленията се провеждат от 30 септември до 4 октомври 2019 в Смолян и други 19 населени места от всички 10 общини в цялата област. Фестивалът ще представи 11 професионални театрални и танцови представления от България, Швеция, Испания и Турция и 3 нови български филма за деца и младежи. Един от филмите е специално предназначен за глухи. Освен в областният град, представления ще има в Баните, Барутин, Борино, Грохотно, Девин, Долен, Доспат, Елховец, Златоград, Мадан, Момчиловци, Неделино, Рудозем, Смилян, Средногорци, Старцево, Търън, Чепеларе, Чепинци.
Участници тази година са Държавен куклен театър Пловдив, Държавен куклен театър Бургас, Театър „Мале-Мале“, Театър „Светло око“, Театър „Усмивки“, Театър „Арт ленд“, РДТ „Николай Хайтов“, Театър „Плюс“ /Испания/, Театър „Стафан Бьорклунд“ /Швеция/, Театър „Темпо“ /Турция/, Център за изкуства „За Родопите“.  Фестивалът се организира от Фондация „За Родопите“ и Община Смолян, със съдействието на Министерство на културата, Фондация „Америка за България“, Програма „Изкуство в движение“, Фондация „Арт Офис“, НЧ „Кирил Маджаров-1866“, НЧ „Христо Ботев-1871“, Бутик за цветя „Мери Ив“, Смолян. Медиен партньор е Програма „Христо Ботев“ на БНР. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието-Смолян. Общини и кметства от областта също подкрепят събитието. Представленията, които се изнасят извън град Смолян, в другите населени места от областта, се провеждат под патронажа на Областния управител Недялко Славов.
    

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини