Смилян отново кани на празник на фасула

За 17-та поредна година село Смилян ще почете традицията на отглеждането на емблематичната за селото земеделска култура - смилянският фасул. На 19 октомври празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче и включва няколко традиционни конкурса:
„Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул”(на открито)
Конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)
Конкурс "Най-оригинално ястие от смилянски фасул", в две категории -професионална кухня и за готвачи-любители.
За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави.
Разбира се, всички гости на празника ще могат да похапнат фасул-чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото.

П Р О Г Р А М А

10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян и старт на VІІ-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- Смилян и състави гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ - гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при аткабъл „Рюрлин“ с ръководител Владимир Йонков
13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.
13.40 ч.Награждаване на победителите от конкурсите.
14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски фолклорен музикален оркестъ, в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

От 11.00 ч. организаторите канят всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на кметство - с. Смилян да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини