Откриха академичната година във Физико-технологичния колеж в Смолян, посрещнаха първите студенти бесарабски българи

Изображение 1 от 4

     Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ е най-младият, но вече привлича сериозен интерес сред желаещите да станат инженери, а на 5 октомври преподаватели, служители и студенти откриха академичната 2019/2020 година във Факултета в Смолян.

    Академичния праг във Физико-технологичния факултет в Смолян прекрачиха първокурсници, приети в пет специалности: „Хардуерни и софтуерни системи”, „Компютърни и комуникационни системи”, „Автомобилна техника”, „Машиностроителна техника и технологии” и „Електроенергийна техника”.

    Още със създаването на Физико-технологичния факултет ръководството му стартира инициатива да привлече за обучение на бесарабски българи. Това вече е факт и сред новоприетите първокурсници е Сергей Стайков от Тараклийски район в Република Молдова. Развълнуван той сподели своите първи впечатления от Смолян, от срещите си с преподавателите си. Изрази надеждата си за успешни перспективи и развитие. „Нужни са много труд и упоритост, за да се усвояват техническите науки. Но щом има желание и трудолюбие, резултатите не закъсняват“.

    „Поздравявам ви с правилния избор да учите в най-младия и проспериращ факултет. Със сигурност в България има недостиг на инженерни кадри и тук вие ще получите образование, което ще ви разреши да се реализирате на трудовия пазар“, обърна се към първокурсниците доц. Д-р Любомиров, ръководител катедра „Електроенергетика и комуникации“.

    Четвъртокурсничката от специалност „Компютърни и комуникационни системи“ Диляна Кашокова сподели, че „пътят с успешната реализация започва с избора на висше училище“ и поздрави първокурсниците, че са направили отговорен избор – да учат във Физико-технологичния факултет и им пожела да бъдат винаги мотивирани, себекритични и никога да не престават да търсят пътя към себеусъвършенстване.

    Инж. Георги Кабасанов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – регионална колегия Смолян (КИИП - РК) пожела на студентите съвестно да изучават предметите и им препоръча в края на следването си да избират да разработват дипломни проекти, в които да съчетаят теоретичните си познания с практическата реализация. Представители на Камарата присъстваха на дипломните защити през месец юли, а на откриването на академичната година инж. Кабасанов връчи грамоти на всички дипломирани студенти със защитена дипломна работа. На дипломираните инж. Мирослав Гюров, инж. Кемал Дрянов, инж. Стефан Пашалийски и инж. Станимир Янков инж. Кабасанов връчи и парични награди.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини