24 °C

Откриха академичната година във Физико-технологичния колеж в Смолян, посрещнаха първите студенти бесарабски българи

Изображение 1 от 4

   Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ е най-младият, но вече привлича сериозен интерес сред желаещите да станат инженери, а на 5 октомври преподаватели, служители и студенти откриха академичната 2019/2020 година във Факултета в Смолян.

  Академичния праг във Физико-технологичния факултет в Смолян прекрачиха първокурсници, приети в пет специалности: „Хардуерни и софтуерни системи”, „Компютърни и комуникационни системи”, „Автомобилна техника”, „Машиностроителна техника и технологии” и „Електроенергийна техника”.

  Още със създаването на Физико-технологичния факултет ръководството му стартира инициатива да привлече за обучение на бесарабски българи. Това вече е факт и сред новоприетите първокурсници е Сергей Стайков от Тараклийски район в Република Молдова. Развълнуван той сподели своите първи впечатления от Смолян, от срещите си с преподавателите си. Изрази надеждата си за успешни перспективи и развитие. „Нужни са много труд и упоритост, за да се усвояват техническите науки. Но щом има желание и трудолюбие, резултатите не закъсняват“.

  „Поздравявам ви с правилния избор да учите в най-младия и проспериращ факултет. Със сигурност в България има недостиг на инженерни кадри и тук вие ще получите образование, което ще ви разреши да се реализирате на трудовия пазар“, обърна се към първокурсниците доц. Д-р Любомиров, ръководител катедра „Електроенергетика и комуникации“.

  Четвъртокурсничката от специалност „Компютърни и комуникационни системи“ Диляна Кашокова сподели, че „пътят с успешната реализация започва с избора на висше училище“ и поздрави първокурсниците, че са направили отговорен избор – да учат във Физико-технологичния факултет и им пожела да бъдат винаги мотивирани, себекритични и никога да не престават да търсят пътя към себеусъвършенстване.

  Инж. Георги Кабасанов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – регионална колегия Смолян (КИИП - РК) пожела на студентите съвестно да изучават предметите и им препоръча в края на следването си да избират да разработват дипломни проекти, в които да съчетаят теоретичните си познания с практическата реализация. Представители на Камарата присъстваха на дипломните защити през месец юли, а на откриването на академичната година инж. Кабасанов връчи грамоти на всички дипломирани студенти със защитена дипломна работа. На дипломираните инж. Мирослав Гюров, инж. Кемал Дрянов, инж. Стефан Пашалийски и инж. Станимир Янков инж. Кабасанов връчи и парични награди.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  17 окт 2019
  Последни новини