В началото на 2020 г. започва укрепване на голямото свлачище на пътя Смолян – Мадан, осигурени са 7,6 млн. лв.

Изображение 1 от 2

    Над 45 млн. лв. се инвестират в община Смолян по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Със средствата се реализират значими проекти за обновяване и модернизация на училища, улици, жилищни комплекси, социална, здравна, републиканска пътна инфраструктура и др. Това обяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която откри обновената Природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в града и новоизградена мултифункционална спортна зала към нея. В дейностите са вложени 3,3 млн. лв., осигурени по управляваната от МРРБ оперативна програма. В сградата на гимназията, която е в навечерието на своята 100-годишнина, са въведени мерки за енергийна ефективност, нова по-достъпна  архитектурна среда, изградени са система за видео наблюдение, нова дограма, покрив. За първи път учебното заведение има модерен физкултурен салон, който освен от учениците, може да се ползва и от жителите на общината за спортни мероприятия.

    Училището е един от общо петте обекта на образователна инфраструктура, които са реновирани по проект „Обновяване и енергийна ефективност на образователна инфраструктура в гр. Смолян“. Той се финансира с близо 6,6 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г, отбеляза министър Аврамова. Чрез него се подобряват условията за учене и работа в общинска образователна инфраструктура и се модернизира учебният процес чрез ремонт и рехабилитация на сгради и обновяване на дворни пространства и спортни площадки за четири училища и една детска градина на територията на гр. Смолян. В резултат от изпълнението му близо 3350 деца учат в нова, по-модерна среда.

    „Децата на Смолян ще могат да учат в обновени сгради, с добра инфраструктура и ще има и къде да спортуват. Община Смолян използва максимално всички възможности, които дават оперативните програми, така че да получат безвъзмездни средства, с които обновяват не само образователната, но и градската среда, социалната инфраструктура“, каза в словото си министър Аврамова.

    Министърът информира, че са осигурени 7,6 млн. лв. за укрепване на голямото свлачище на пътя Смолян – Мадан при село Тикале. Там са изпълнени аварийни дейности, за да се ползва шосето. Подготвят се документи за проектиране и избор на изпълнител. „Целта ни е в началото на 2020 г. да стартират строителните дейности и да се укрепи трайно свлачището. Средствата са осигурени, така че ще пристъпим към реални действия, проектиране, технически проект и строителни дейности, увери Аврамова.

    Министърът съобщи още, че зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е гарантирано. „За областите, където все още няма избрани фирми за зимно поддържане, поради обжалване на процедурите, дейностите ще бъдат възложени на досегашните изпълнители, чрез удължаване на договорите с анекси до избора на нови изпълнители. Няма да оставим нито един път в държавата да не бъде почистен през зимния период“, категорична бе Аврамова. 

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини