България и Гърция подписват споразумение за газовата връзка

България и Гърция подписват междуправителствено споразумение по проекта за изграждането на газовата връзка между двете страни, предаде БГНЕС.

Договорът предвижда условията по ключови ангажименти, свързани с: установяването на данъчен режим, договор за заем между Европейската инвестиционна банка и Български енергиен холдинг, пренос на газ с “Булгаргаз”, ДЕПА , Едисон и други.

Междусистемната газова връзка (IGB) е приоритетен проект не само за двете държави, а и за Европейския съюз. Реализацията е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Изграждането на тръбата се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ”, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon – дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и проектен капацитет до 3 млрд. куб. м. годишно в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.куб.м. годишно.

Началото на проекта започна с подписването на междуправителствен договор през 2009 г. Той е обявен за проект от национално значение. Финансиране от 149 млн. евро е осигурено от българска страна с подкрепата на Европейската комисия. 

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини