Архимандрит Висарион ще служи на Петковден в малка църквица на 1500 метра надморска височина край Широка лъка

На Петковден светата Литургия архимандрит Висарион ще отслужи в Махмутица

На 14 октомври /понеделник/ архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, ще почете храмовия празник на църквата „Света Петка“ над  Широка лъка  и  ще отслужи  от 9 часа божествената св. Литургия. С него в служение ще бъдат  предстоятелят на храма свещеник Иван Марински и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков.

Църкватав в махала Бистрица /Махмутица/ край смолянското село е завършена и осветена през 1925 г.  В  строежа  й благотворително е  участвало местното население.

Божият храм се намира на над 1500 м. надморска височина и до него се стига по 6-километров  черен път от с. Широка лъка. Това обаче не е пречка всяка година на храмовия празник да се събират десетки  вярващи родопчани с корен от Махмутица и много гости, за да се покланят на светицата и да й благодарят за нейните милости.

Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят, отбелязва Православие бг.  Тя живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци. Мощите на св. Петка  сега се съхраняват в митрополитската  катедрала в Яш, Румъния.

 Славата  на св. Параскева е свързано и с Българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II.  Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата  от св. патриарх Евтимий, в което той възкликва:  „Ти си слава на жените, красота на девиците, пример на апостолски живот, одобрение на пустинниците, застъпница на младите, пазителка на задомените, на всекиго подателка на всичко, от което се нуждае! Ти имаш способността да вършиш чудеса, ти даваш обилно и без завист потребното на всички!“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини