Полуостров Рожен и нос Смолян на Антарктида? Ще ги видите в уникалната изложба от стотици снимки от експедициите на наши учени

     Смолян е градът, в който за първи път ще бъде изложена пълната експозиция от 234 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната и работата на българските и чуждестранните учени на о-в Ливингстън

     Уникална изложба ще бъде открита на 17 октомври 2019-та г от 17:30 часа в атриума на Областна администрация Смолян. Областният управител Недялко Славов и ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев ще открият експозицията „Поглед от другата страна на света“, посветена на Българската антарктическа експедиция.  Автор на изложбата е великотърновецът Мирослав Цветанов, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция.

    По време на откриването проф. Пимпирев ще представи филма на БНТ „Полярни изследователи“ с автор Мария Чернева. Филмът отразява дейността и ежедневието на българските учени на о-в Ливингстън по време на завършилата по-рано тази година 27-ма Българска антарктическа експедиция.

    За събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представни 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиона години в Антарктика.

    Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

    Като част от събитието на 18 и 22.10.2019 г. ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от Смолян и областта. Своеобразните лекции ще бъдат водени от автора на изложбата - Мирослав Цветанов с екип от APECS България /Асоциация на младите полярни изследователи /в състав: Стефан Велев, Ралица Събева и Деница Апостолова.

    На 18 и 22.10.2019 г. в кинозалата на Областна администрация – Смолян, от 17:30 ч. ще бъдат прожектирани документални филми, посветени на Българската антарктическа експедиция.

    Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между 08:00 и 18:00 ч. до 29.11.2019 г. и се осъществява с подкрепата на Областна администрация - Смолян, Български антарктически институт, Национален Център за полярни изследвания, APECS България, Министерство на образованието и науката.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини