Volkswagen отложи строежа на завода в Турция след инвазията в Сирия

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция, съобщи БГНЕС като се позова на "Ханделсблат".

Причината е началото на турската инвазия в Сирия.

Въпреки че водещият производител на автомобили започна преговори с Анкара за изграждането на завод до Измир, след започването на турската операция в Сирия ръководството на гиганта вече не бърза да подписва договора за строителство.

Говорител на концерна обясни, че те наблюдават ситуацията с голяма предпазливост.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция "Извор на мира" в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група ИДИЛ.

Предвижда се в новия завод на "Фолксваген" в Маниса да се произвеждат новите модели "Пасат" и "Шкода Съпърб". За целта автомобилният гигант ще инвестира в завода 1 милиард евро. Очаква се след 2022 г. заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно, като в него ще работят 4000 служители.

Германската компания дори вече регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

България предлагаше на "Фолксваген" терена на бившия металургичен комбинат "Кремиковци", който принадлежи на Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти "Соравиа". 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини