Храмовият празник на църква в напълно безлюдно родопско село събра десетки вярващи

Изображение 1 от 3

    Света Петка бе почетени и в Родопите – на над 1500 метра  надморска височина и тази година Петковден /14 октомври/ привлече  близо стотина вярващи за храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в махала Махмутица /сега Бистрица/ на 6 км над Широка лъка.  Махала Бистрица, която е заличена  от регистрите като безлюдна /с 0 жители/ преди 33 години, продължава да е жива  и духовно многолюдна чрез вярата. Празничната света божествена Литургия бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в  съслужение  с двама свещеници и трима иподякони. Отслужен бе празничен водосвет за здраве и благоденствие.

     Живата вяра събира родените и тези с потекло от тук, заедно със свои близки и приятели от близо и далеч, за да се разтъжат с родното място, да прекрачат прага на родната църква, да благодарят на светицата, небесна застъпница за българския народ. Сякаш символично до нея се извисява едноименният 1719-метров връх.

    Църквата е осветена през 1925 г., а през 2005-2006 г. е пристроено преддверие, направен е освежаващ вътрешен ремонт. Иконите са дело на тревненския зограф Митю Цанев /1852-1930/, а храмът се числи към енорията на с. Широка лъка, която се завежда от отец Иван Марински.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини