Няколко изложби в Смолян в чест на 100 години от рождението на Хайтов, показват в снимки прототипите на героите от дивите му разкази

С интересна програма от тържествени събития в град Смолян официално ще се отбележат 100- годишнината от рождението на писателя и майстор в разказите за Родопите акад. Николай Хайтов и ще се  съчетае с честването на 1 ноември, денят на Будителите. В периода 31.10 – 09.11.2019г. ще бъде представена изложбата „Творчески щрихи“ - 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов“.
Тя е посветена на 100-годишнината от рождението на Хайтов и е съвременен прочит на неговото творчество от младите творци – студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното училище по изящни изкуства в София.

След конкурс за корица и илюстрации на Фондация „Памет“ в НУИИ „Илия Петров“ през 2014г., беше определена победителката, ученичката от 12 клас Люба Дашинова. По повод 50 години от написването на разказите през 2017г. беше издадено юбилейно издание с нейните рисунки,
„Дърворезбени приказки“- по книгата „Диви разкази“ на учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна е част от света на Хайтов, такъв, какъвто го виждат днес младите творци в своите резбовани приказки. Фондация „Памет“- съвместно с гимназията, организираха конкурс и 6 месеца учениците от гимназията резбоваха своите представи и усещане за разказите. Така през февруари 2019, в годината на 100-годишнината от рождението на писателя, нарочно жури излъчи тримата победители и връчи диплом на участниците.

„Светът на Хайтов“ - документална фото изложба от личния архив на писателя, изготвена съвместно с фотографа Иво Хаджимишев. Едно от любимите занимания на Николай Хайтов, бяха архивните снимки, събирани през неговите обиколки на любимата Родопа планина и митарстванията като лесовъд, главен редактор на сп.„Родопи“ и писател, краевед, историограф, публицист и кинематографист. Вглеждайки се в лицата на фотографираните главно родопчани, в облеклото и излъчваното достойнството от тези снимки, Хайтов открива в много от тях прототипи на герои от разказите си, като това е документирано саморъчно от него на гърба на снимките. Тези негови бележки, бяха за съставителите на изложбата достатъчен фактологически знак, за да се пристъпи и към нейното реализиране. Героите на Хайтов, обикновенните селяни, горски работници, секачи, живеещи в суровата и не лека действителност на любимата планина, бяха възродени и претворени в неговите знаменити разкази. Чепати, ръбати, в потури с гугла или чалма на тлавата, те намериха своето безсмъртно място в националната ни литературата.

„Хайтов в българското кино“ - ретроспективно представяне на филмите по сценарии на Николай Хайтов. Документалната фото изложба на Фондация „Памет“, направена съвместно с Българска Национална Филмотека, отразява работния процес при създаване на филмите, работата на снимачната площадка, екипите от големите творци на българското кино, които са представени в работните фотографии. Методи Андонов, Едуард Захариев, Милен Николов, Георги Дюлгеров, операторите Димо Коларов, Радослав Спасов, Ивайло Тренчев, Крум Крумов...имена на майстори в киното и творци от голяма велична. Изложбата е и паметен знак към всички тях – режисьори, оператори, актьори и прекрасни български актриси, сътворители едни от най красивите филми на българското кино през втората половина на ХХ век. Вярна е приказката на писателя Хайтов от устата на неговия герой от „Мъжки времена“ - „Едно е да искаш, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш!“. Тази изложба онагледява малка част от книгата му „Диви разкази“ - шедьовър в късия разказ и българската литература, които разкази продължават да се претворяват и играят в българския театър и кино.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини