Унищожават 29 тона негодни пестициди от склад край Горски извор

    Започна изнасянето на 29 тона пестициди с изтекъл срок на годност от склад край димитровградското село Горски извор. Прахообразните препарати са преопаковани и бяха подготвени за транспортиране според европейските изисквания. Количествата ще бъдат предадени за окончателно унищожаване извън пределите на страната - в Германия, Белгия или Франция, съобщиха от РИОСВ-Хасково след запитване на Haskovo.net. От екоинспекцията поясниха, че наличните опасни отпадъци ще бъдат изгорени зад граница в специализирани инсинератори, каквито в България все още няма.

    В ранния следобед днес хора със специализирана екипировка и оборудване от оторизираната фирма подготвяха пестиците за изнасяне.

    Дейностите се извършват по проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност", съобщиха от община Димитровград. Финансирането е по българо-швейцарска програма за сътрудничество.

    29-те тона фунгициди и инсектициди са съхранявани в склад №292 край Горски извор още от преди 1989 година. Помещението с негодни за употреба препарати е било отворено на 8 октомври 2019 година и съдържанието му е предадено на оторизирани органи. Това се е случило в присъствието на избрания изпълнител по ЛОТ 6 - "Проект пестициди 2019" с участници "Людон Транс" ЕООД / България/ и "Треди" АД /Франция/, представители на РИОСВ-Хасково и главен експерт ИОДСВ Пламен Митков от община Димитровград.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Bl
      Blessings
      4 -2
      18:44, 15 окт 2019
      В Германия или Франция или в Швейцария.....или в дерето, или в Марица. Кого лъжете пак, бе?! Белите държави си извозиха боклука в БГ, а ние банановата република ще си извозим опасните отпадъци в белите страни?! Вие за големи серсеми ни взехте вече!
    • 2
      Jo
      John
      3 0
      09:40, 16 окт 2019
      абе шефа що е без противогаз?!
      • Хх
        ххх
        2 0
        10:04, 16 окт 2019
        За снимката!
    Последни новини