Бяла сърна изумява жителите на смолянско село

Снежнобяла сърна се разхожда в района на махала Билянска край смолянското село Арда. Животното е много красиво и било забелязано от хората, живеещи в махалата, както и от жители на самото село Арда. За бялата сърна сигнализираха пред СмолянБГвести очевидци, които твърдят, че животното обикаля ливадите край живописната махала Билянска поне от две години. Много били очевидците, но никой нямал снимка на уникалния екземпляр.

 „Чувал съм хората да казват, но не съм я виждал.“, каза пред СмолянБГвести кметът на Арда Недко Юруков, който- освен че познава добре района е и дългогодишен ловец. Сигурен е обаче, че в района има достатъчно мечки, но това лято не били нападали стопаните в района.

Дали наистина местните хора са видели бяла сърна, което е изключителна рядкост или очевидците не са разпознали домашните животни, вземайки ги за дивеч, не е ясно. Но според стари ловджии това са сърни албиноси, които нямат оцветяване на кожата и не могат да оцелеят в естествена среда. Казват още, че в природата се срещат както изцяло бели екземпляри, така и животни с обезцветни части от тялото, които обаче се отстрелвали при подборен лов

Дали наистина край смолянското село броди бяла сърна, не е ясно, но пък според поверието, който я види - го очаквал голям късмет.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини