Цяло село стяга фасулевия курбан за празника на Смилянския боб тази събота

  Жителите на смолянското село Смилян усилено работят по последните приготовления за предстоящия празник на Смилянския фасул, който за 17-та поредна година ще се проведе тази събота на 19 октомври.

  Всяка свободна работна ръка е добре дошла в приготовленията на прословутата фасулева чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото, с която домакините посрещат и гощават всички гости на празника. От 11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на Кметство в Смилян, за да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора, обявиха организаторите. Средно около 300 килограма фасул местните производители даряват специално за бобения курбан.

  Село Смилян ще почете емблематичната земеделска култура, която е запазена марка и макар да се отглежда по поречието на река Арда, най-големите площи и количества се добиват именно в градините на Смилян. По традиция празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче, реплика на легендарното „Черешово топче” – но вместо колела има две големи фасулени зърна, а специален човек стреля с барут и дава начало на празника. В програмата освен песни, танци и изпълнения на местните самодейци, се провеждат и няколко конкурса.

  На тържеството си село Смилян очаква не по-малко от 4 хиляди гости, колкото посетиха родопското село за празника през 2018-та.

  На открито пред читалището в центъра на селото ще бъдат подредени масите на местните производители, които ще премерят умения за най-атрактивно аранжиран щанд, а гостите освен фасул, картофи, домашно консервирани зеленчуци, могат да си закупят млечни продукти, мед, сушени билки, диворастящи гъби и други традиционни за региона култури.

  В конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ участват учениците и децата от детската градина в селото, а творбите ще бъдат подредени в зала 1 на Посетителски информационен център, където освен посетителите, ще бъдат оценени и от журито.
  В конкурс "Най-оригинално ястие от смилянски фасул", в две категории - професионална кухня и за готвачи-любители, ще се включат както местните жени, майсторки на родопска кухня, така и готвачите от ресторанти и механи в селото.

  За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Организаторите – Кметство – с. Смилян и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“-с. Смилян и община Смолян – канят всички да споделят вкусния празник, който почита популярния деликатес, дал поминък и популярност на селото.

  Предварителна програма на ХVІІ-я Празник на Смилянския фасул-19 октомври
  .
  10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян и старт на VІІ-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

  10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

  10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

  10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

  11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- Смилян и състави гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ - гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

  12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

  13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при ансамбъл  „Люллин“ с ръководител Владимир Йонков
  13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.
  13.40 ч. Награждаване на победителите от конкурсите.
  14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски фолклорен музикален оркестър, в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини