-3 °C

Цяло село стяга фасулевия курбан за празника на Смилянския боб тази събота

  Жителите на смолянското село Смилян усилено работят по последните приготовления за предстоящия празник на Смилянския фасул, който за 17-та поредна година ще се проведе тази събота на 19 октомври.

  Всяка свободна работна ръка е добре дошла в приготовленията на прословутата фасулева чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото, с която домакините посрещат и гощават всички гости на празника. От 11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на Кметство в Смилян, за да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора, обявиха организаторите. Средно около 300 килограма фасул местните производители даряват специално за бобения курбан.

  Село Смилян ще почете емблематичната земеделска култура, която е запазена марка и макар да се отглежда по поречието на река Арда, най-големите площи и количества се добиват именно в градините на Смилян. По традиция празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче, реплика на легендарното „Черешово топче” – но вместо колела има две големи фасулени зърна, а специален човек стреля с барут и дава начало на празника. В програмата освен песни, танци и изпълнения на местните самодейци, се провеждат и няколко конкурса.

  На тържеството си село Смилян очаква не по-малко от 4 хиляди гости, колкото посетиха родопското село за празника през 2018-та.

  На открито пред читалището в центъра на селото ще бъдат подредени масите на местните производители, които ще премерят умения за най-атрактивно аранжиран щанд, а гостите освен фасул, картофи, домашно консервирани зеленчуци, могат да си закупят млечни продукти, мед, сушени билки, диворастящи гъби и други традиционни за региона култури.

  В конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ участват учениците и децата от детската градина в селото, а творбите ще бъдат подредени в зала 1 на Посетителски информационен център, където освен посетителите, ще бъдат оценени и от журито.
  В конкурс "Най-оригинално ястие от смилянски фасул", в две категории - професионална кухня и за готвачи-любители, ще се включат както местните жени, майсторки на родопска кухня, така и готвачите от ресторанти и механи в селото.

  За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Организаторите – Кметство – с. Смилян и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“-с. Смилян и община Смолян – канят всички да споделят вкусния празник, който почита популярния деликатес, дал поминък и популярност на селото.

  Предварителна програма на ХVІІ-я Празник на Смилянския фасул-19 октомври
  .
  10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян и старт на VІІ-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

  10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

  10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

  10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

  11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- Смилян и състави гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ - гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

  12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

  13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при ансамбъл  „Люллин“ с ръководител Владимир Йонков
  13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.
  13.40 ч. Награждаване на победителите от конкурсите.
  14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски фолклорен музикален оркестър, в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 25.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
  25 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  25 яну 2020
  Последни новини